Късането на електропастирите е проблем, с който животновъдите се сблъскват често. На вид дреболия, щетата не е голяма – лесно се поправя, но ако излязат животни, както се случва неведнъж, става страшно. Ако пък е по тъмно, има и катастрофи със смъртоносни последствия.

Гласувайте: На какви площи и култури залагате за тазгодишната реколта?

Своя опит и проблем споделя животновъдът Пламен Якимов от Ловешко. Общинското пасище по пътя за село Изворче, което той стопанисва под наем от миналата година и ползва за паша на своите месодайни говеда и коне, е оградено е с електропастир. Поставя и табелки, че го наблюдава с видеокамери. 

Но недоброжелатели винаги се намират. Сред тях са шофьори, изхвърлящи боклуци, трактористи, офроудъри, роми с каруци, гъбари. Въпреки че табелките вече липсват, камерите продължават да снимат и „уловените“ от фотокапаните не са единици. 

„Пасището е оградено с електропастир, за да не излизат животните от него. Хората могат да си преминават, когато си искат. Електропастирът представлява тънко въже, по което тече ток. Късането или прогарянето му със запалка е много лесно и някои си мислят безпроблемно, но не е така!“, казва Якимов.

Съгласно Наказателния кодекс подобно деяние може да се третира като престъпление: „чл. 216. (1) Който унищожи или повреди противозаконно чужда движима или недвижима вещ, се наказва с лишаване от свобода до пет години“.

Не трябва да се подценява и огромната опасност от автопроизшествие или щети по нивите наоколо. Пасището е близо до натоварен път и излязло животно с размерите на кон или крава, които обикновено тежат над 500 кг, би причинило сериозна катастрофа през нощта. Дори и да не се стигне до там, животните ще огазят и опасат нивите около пасището. Причиняват щети, които трябва да се плащат.

„По записите от фотокапаните може да се установи кой е повредил електропастира или е оставил отворена врата. Единствената ми молба е желаещите да минават по пътищата, където са поставени врати, да ги затварят. Записаното на фотокапаните засега няма да публикувам. Заловените винаги обещават, че няма да се повтаря“, обнадежден е животновъдът.