Оливие Маудуит е бивш търговец на едро на плодове и зеленчуци на пазара Rungis, който от почти 4 години се занимава със земеделие в Южна Африка. Той вярва, че крушите имат потенциал за развитие и е на път да докаже това, информира FreshPlaza.

Кои плодове се очертават рекордьори за 2021 г. у нас?

Купих ферма от 20 хектара преди 3 години с цел да произвеждам червени и оранжеви круши за износ, споделя той, допълвайки, че пазарът има нужда от обновяване.

Маудуит отглежда два сорта южноафрикански круши: Cheeky (с цвят бордо) и Rosemarie Select (портокаловочервено).  И двата са нови, с по-малко агрономически опит от по-разпространените сортове, но имат голям търговски потенциал.

Избрахме ги, защото за разлика от пазара на ябълки, пазарът на круши изобщо не е много динамичен по отношение на иновациите. Опитът ми за година ме научи, че крушата е плод, който се бори да привлече по-младите поколения. Въпреки че някои сортове са интересни по отношение на вкуса, има още много работа, която трябва да се свърши по отношение на визуалния им вид. В днешно време се ръководим от външния вид, споделя фермерът.

Визуалният аспект е критерий номер едно, който кара потребителите да купуват, особено по-младите средтях, но вкусът е този, който ще ги накара да се върнат. Тези нови сортове ще провокират съживяване в консумацията на круши, категоричен е Маудуит.

Миналата година производителят е продал 1,2 тона круши от обща реколта 2 тона и е получил доста положителна обратна връзка по отношение на вкуса на плодовете. Той очаква 2022-а да бъде първата ключова година за овощните му градини. При благоприятно време ще прибере реколта от 80 тона. Благодарение на система за стриктно проследяване на качеството на производство, продукцията му може да започне да бъде продавана в цяла Европа, Азия и Средния Изток още от януари.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Каква ще бъде 2021 г. за крушите и ябълките

Три пъти повече кайсии и високи добиви от малините този сезон

Из живота на един малък овощар