Животновъдът Николай Василев заедно със съпругата си Благовеста и нейния брат създават една от най-големите ферми в България за пасищни животни. Те са вече доста над хиляда бройки – крави и телета. 

Месодайната ферма на Бети и Ники в дивите Източни Родопи

В момента животните са от три основни породи – Българско сиво говедо, Родопско късорого и Обрак. Те са предназначени предимно за планински райони, каквито са и условията в Източни Родопи. Лятно време, вече 15 години, Ники и Бети ги качват на високопланинските пасища в Рила. 

„Нашите две български породи са по-дребни и са приспособени точно към нашия район – с различните микроорганизми, насекоми, климатични особености. Много добри им се получават кръстоските с френската порода Обрак – също примитивна, но изключително добра за месо, което е едно от най-скъпите във Франция“, обяснява Василев. 

По негови наблюдения кръстоските между Обрак и Българско сиво говедо са с рандеман над 60%. Месото е по-крехко и по-розово. Мрамориране при тях обаче липсва, защото те са с външномускулна мазнина. 

„От гледна точка на мраморирането породите Ангус, Галоуей и Хайланд са с най-качественото месо, тъй като между мускулните влакна може да навлезе мазнина и то да стане крехко за стекове. Но това се получава със специфично угояване, което ние не практикуваме. Един известен американец провежда опити с пасищно угояване на животните върху богати на протеин пасища при минимално движение“, дава за пример Василев и споделя плановете си някой ден да пробва и той.

Животните от „Дивата ферма“ прекарват 90% от времето си на пасищата и се изхранват от тях. Подхранват се късно през януари, февруари и март със сено, люцерна и детелина. На пасищата са поставени хранилки, а поенето става от естествени водоизточници, като рекички и микроязовири, както и от цистерни за вода със специални корита. 

„Въпреки това летните месеци юли, август и септември са проблем заради сушата. Затова прибягнахме към плана да качваме животните в Рила, защото тук водата е кът. През останалото време нямаме кой знае какви нерешими проблеми, но всичко става с инвестиции, няма как да стане от самосебе си“, категоричен е Василев.