Площите на основните овощни култури у нас през тази година се увеличават, стана ясно от оперативните данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
 
Най-чувствителен ръст се отчита при сливите и ябълките - около три пъти, като това е свързано основно с по-ранното прибиране на реколтата, коментират експертите на ведомството.
 
На годишна база производството на по-голямата част от културите се повишава в широки граници: от 2,3% ръст при ягодите до над два пъти при сливите. Само продукцията от круши и кайсии е под миналогодишната - съответно с 4,6% и с 46,7%, като това е резултат от по-ниския среден добив.
 
Каква беше тази година за стопаните, които отглеждат трайни насаждения? За коментар по темата Фермер.БГ се обърна към проф. д-р Димитър Домозетов.
 
- Проф. Домозетов, какви са Вашите наблюдения за реколтата при овощарите?
 
- За черешата годината беше добра до много добра, но накрая реколтата не можа да се прибере заради дъждовете. Вторият проблем беше слабата реализационна цена – от 0,60 лв. до малко над 1 лв./кг. А на пазара нямаше череши под 3 лв./кг. Трябва да се помисли тази верига между производителя и пазара да се регулира някак си. Има си механизми. Ако се спазват, ще се регулира.
 
- Бихте ли конкретизирали?
 
- Има контролни органи, има Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) с компетентни екипи. Те знаят как се изкупуват черешите, какво получават производителите и на какви цени се продават черешите на пазара. Двойно, тройно, четворно, а и петорно взимат прекупвачите и продавачите. А производителите – нищо.
 
- По време на активния сезон се разпространяваше мнението, че черешите тази година са много, но качеството им не било добро. Били дребни плодовете и затова не се изкупували скъпо.
 
- Това не е истина. Действително отначало черешите бяха по-дребнички, но вследствие на дъждовете плодовете наедряха достатъчно. Накрая имаше качествена и едра череша. Виждаме сега, че ябълката е родила изключително много в цялата страна. И отново има опасност от трудна реализация. Сливата частично измръзна в някои райони, но все пак държи реколтата. Кайсиите и прасковите през тази година са ограничени, защото измръзнаха още през зимата. Това е картината. 
 
- През годините имаше сериозен спад в отглеждането на ябълки в България. Имате ли наблюдения дали секторът се възстановява?
 
- Да, но трудно се възстановява. Ние имахме 470 хил. декара ябълки в началото на демокрацията, в момента имаме 42-45 хил. декара – десет пъти по-малко. Така че трудно върви възстановяването. Като процес върви, но с много бавни крачки.
 
                                                    Реколта от трайни насаждения
Източник: МЗХГ
 
- Как се променят площите при другите овощни култури?
 
- При черешите има увеличение до 77 хил. декара. Някои говореха и за повече. Но череши имахме в миналото 120 хил. декара. Така че има още резерва. Големият проблем е, че нямаме приемателни и преработвателни мощности на черешовата продукция. Едни италианци изкупуват и никой друг. Има и две-три сушилни. Те работят само. Така че потенциалът е в изграждането на съхраняващи бази и подготвящи за пазара поточни линии и съхранение. Черешата е руен плод, много бързо се разваля.
 
- В кюстендилското село Слокощица се наблюдаваше тези дни и феноменът повторен цъфтеж на черешите. С какво се обяснява това?
 
- Не е феномен. Това постоянно се случва, защото при стресови фактори дърветата цъфтят. Например при обилни градушки. Това се появява там, където има стрес. Така дървото се защитава. Вълните на цветообразуване са няколко и когато се получи стресова ситуация, дървото започва да цъфти. Явлението е добре описано в литературата и се знае. Някои вещаят студена зима, но всичко това е в сферата на приказките.