Рязкото повишаване на цената на природния газ провокира британските фермери, които отглеждат оранжерийни краставици и салата, да се откажат от основната си дейност и да отдадат земята си за строителство на жилища и неголеми заводи, пише The Guardian.

Задава ли се сериозен спад в цената на природния газ?

Огромни площи на един от най-големите центрове за отглеждане на краставици и салата ще бъдат заменени от жилищни комплекси, тъй като производителите в отчаяние се отказват от земята си.

Долината Леа, известна още като столицата на краставиците, е един от диамантите в земеделския сектор на Великобритания. Той изпитва огромни трудности в последно време.

Асоциацията на производителите в долината Леа (LVGA) включва 80 производители, които общо обработват над 180 ха оранжерии.

Брекзит проблемите с дефицита на работна ръка, а също и ръстът на цените на енергоносителите провокираха над една трета от производителите да разрешат 60 ха оранжерии да бъдат разрушени. На тяхно място ще бъдат изградени жилища, складове и неголеми заводи. Всички, които са поискали разрешение за това, са получили одобрение.

Без държавна помощ най-големият център в оранжерийния сектор на Великобритания може да изчезне в рамките на следващите две години. Той ще бъде бетониран, казва Ли Стайлз, секретар на LVGA.

Освен това оранжерийният център се нуждае от 2200 души работна ръка на година, а компаниите сериозно пострадаха от Брекзит. Схемата за сезонни работници, създадена от Министерството на вътрешните работи и Министерство по околна среда, храните и земеделието (Defra) и призвана да облекчи проблема, изисква те да се връщат в родината си след 6 месеца. Това означава, че за сезон, който продължава 10 или 11 месеца, производителите трябва да наемат хора на два пъти и на два пъти да ги обучават за изпълнението на една и съща задача.

Нашите производители тази година се сблъскаха с 40% липса на работна ръка. Шестмесечното правило на правителството ги накара да започнат с едни работници и да приключат с други, казват от асоциацията.

Като резултат четирима производители, които по-рано са отглеждали една от най-консумираните от британците салати, напълно прекратиха дейност. Други двама (които са произвеждали 100 млн. чушки) бяха принудени да намалят реколтата си двойно.

Основната фермерска болка обаче е огромният ръст на цените на газа. За отопляемите оранжерии това е катастрофа.

За 14 години опит в оранжерийния отрасъл това е най-лошото време. 90% от нашите членове са семейни ферми, в които традиционно работят 2500 души. Имаме само една голяма компания. Резултатът от действията на правителството ще бъде спад на британските производители, загуба на работни места, повече внос на храна, по-висок въглероден отчепатък и щети за климата, допълва Стайлз.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Продължава съпротивата срещу шистов газ в Житницата

Производители за пазара на торове: Липсва всякаква икономическа логика

„Агрополихим“ работи на пълен капацитет