Екип ветеринарни лекари от страната ще влезе в близките часове във фермата на Ани Петрова и Тодор Димитров в Болярово, къде през последните дни се наблюдава измиране на животни.
 
 
Стопанството е единственото в Болярово, което спаси овцете си от евтаназия, след като на 18 юли Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви първично огнище на чума по дребните преживни животни в това стопанство.
 
След смъртта на няколко животни миналата седмица Ани Петрова е подала сигнал на тел. 112 и е поискала ветеринарно-медицинска помощ.  Официалният ветеринарен лекар на фермата обаче е отказал заради изострените отношения със стопаните това лято. 
 
Областната епизоотична комисия в Ямбол се събра на извънредно заседание днес заради измирането на животни в това стопанство. На него присъства зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, както и зам.-изпълнителният директор на БАБХ д-р Петя Петкова. 
 
Д-р Иванов обяви, че ако ветеринарите бъдат допуснати в стопанството, ще вземат проби от животните, за да изяснят причината за измирането.
 
 
„Вие давате ли си сметка, че може да бъде не само чума по дребните преживни животни, а зооноза – болест, която е опасна и за хората. Това вече е нещо страшно“, коментира пред журналисти д-р Янко Иванов.
 
Стопанката Ана Петрова обаче възрази, че тя има протокол от аутопсия на нейни овце, където е посочено, че смъртта им е настъпила заради преяждане. Тя подчерта също, че не е умряло нито едно от животните, посочени след първите изследвания през лятото като съмнителни за вируса на чумата по дребните преживни животни. Според нея всички те били живи и здрави.
 
Доброволци, участващи в блокадата на фермата на Ани, настояха работата на ветеринарните екипи днес да се извърши в присъствието на журналисти и поискаха „публична аутопсия“. Зам.-министър д-р Иванов обясни, че това не бива да се допуска, тъй като има потенциална опасност от разпространение на опасна инфекция.
 
 
„Надяваме се нашите колеги най-после да бъдат допуснати до фермата и да стане ясно от какво са умрели животните“, каза зам.-министър Янко Иванов за Фермер.БГ веднага след заседанието на комисията. Възможно е действително животните да са починали от преяждане, както Ана Петрова твърди, но може да е и някаква друга болест, за която тя изобщо да не подозира. 
 
„Предполагам, че до десетина дни ще излязат резултатите и ще стане ясно. Странно е, че има животно, което е починало в стадото, но по ушна марка то трябва да е от Твърдица. Как е попаднало при нея, не знаем, но то е едно от умрелите“, каза още зам.-министърът.
 
В същото време не е изключено стопанката отново да не пусне ветеринарните специалисти, защото това няма да й е за първи път. „Много пъти искаше да идат ветеринари, но когато отидат там, тя не ги допуска“, допълни д-р Янко Иванов.