Земеделските стопани и всички граждани ще бъдат лишени след седмица от прогнозите за времето, подготвяни от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), заради продължителния конфликт между БАН и института.
 
 
„Националният институт по метеорология и хидрология ще спре да работи следващия вторник (18 септември – бел. ред.) заради липса на ръководство“, заяви вече бившият директор на института проф. Христомир Брънзов пред бТВ.
 
Той беше освободен от длъжността преди седмица с решение на ръководството на БАН, а като мотив беше посочено уронването на престижа на академията. Имало е обявен конкурс за нов директор, но никой не се е явил на него в определения срок до 4 септември. Затова няма кой да подписва документи, няма възможност да се плащат заплати и комунални сметки.
 
„Ще спре прогнозата за времето, ще спрат системите за ранно предупреждение. В момента не можем да си платим ток, комуникация, хората не получават заплати, не можем да платим доставки, защото няма кой да подпише документите”, поясни Брънзов. На шега той каза, че от следващия вторник прогнозите ще звучат така: „Времето утре ще бъде като днес.“
 
Бюджет има, тъй като Министерството на образованието и науката (МОН) е превело един транш. Парите са достатъчни за издръжката до края на този месец, но няма кой да ръководи института.
 
Снимка: бТВ
 
След като правителството прие НИМХ да се отдели от БАН, сега проблемът е как да се разпредели собствеността, която в миналото е принадлежала на НИМХ. Става дума за много имоти в различни райони на страната – 65 сгради и обширни терени, на които са разположени обсерватории и други станции.
 
„Според мен им трябва по-удобен директор в процеса на разделяне на НИМХ от БАН, след като се дели имущество, активи – аз така си го обяснявам. По-удобен директор за по-лесни преговори”, коментира проф. Брънзов.
 
Той предположи, че сегашната процедура по отделянето на института от БАН е измислена по такъв начин, че да се протака във времето.
 
„Това ще продължи най-малко до края на годината. Предвижданията ми са, че ще се опитат да продължи и следващата година, когато отделянето на НИМХ от БАН ще стане безпредметно. Тогава ще бъде приеман бюджета и ако в него НИМХ е в БАН, никой няма да прекроява бюджета заради нас”, обясни бившият директор.