Големите френски мандри, сред които и млечният гигант Lactalis, продават до 40% от своето биомляко като обикновено. Причината - биологично произведеното мляко поевтинява, тъй като не се търси, пише специализираният нидерландски сайт Nieweoogst.

Биоживотните са кът, но сме водещи по сертифицирани пчелни семейства

Производството на биомляко във Франция расте. Наскоро то достигна 250 милиона литра за година. Четиридесет процента от него обаче не се продават като био, отбелязват френските медии. Това се случва, тъй като вече няма достатъчно търсене от страна на потребителите.

Според последните данни потребителското търсене на биомляко е спаднало с около 10%, въпреки че биологичното земеделие става все по-широко практикувано във Франция.

До 2019 г. Lactalis плащаше бонуси и субсидии на френските млекопроизводители, които преминаха от конвенционални към  биопроизводство. През последните няколко месеца обаче вече не се говори за това. Дори не са предвидени гаранции за покупка. Компанията се е отказала и от договорните неустойки.

Тъй като цените на биохраните са твърде високи в момента за повечето потребители, биопроизводителите не могат да покрия разходите си за производство. По рафтовете на супермаркетите бутилките биомляко все още струват повече от конвенционалното мляко. Според френски медии в средата на 2022 г. една бутилка биомляко Lactel е струвала до 2,80 евро при 1,40 евро за опаковка конвенционално мляко.

В другия край на веригата са френските производители на биомляко. Те получават едва 40 до 50 цента на литър или до седем пъти по-малко. Стига се до безпрецедентна ситуация, при която биоживотновъдите получават по-малко пари от техните колеги в конвенционалното животновъдство.

Цените на биомлякото падат

Биологичното производство на мляко се развива във Франция успоредно с увеличаването на потреблението на биопродукти. Между 2015 г. и 2021 г. количеството биомляко, произведено в страната, се е удвоило от 600 милиона литра до 1,2 милиарда литра.

За разлика от своите конвенционални колеги - със силно колебаещи се цени - биологичните млекопроизводители всъщност се възползват от стабилни и постоянно растящи цени. От година насам обаче всички френски млечни компании се борят да продадат биологичното си мляко. Четирите основни купувача и търговеца на органично мляко са Lactalis, Sodiaal, Agrial и Biolait. Потреблението вече не расте толкова бързо, колкото производството. След 10 години двуцифрен растеж се усеща забавяне на биопроизводството.

Фактите са налице. За първи път продажбите във Франция спадат. Поради липса на възможности за продажба, биомлякото е подложено на натиск и поевтинява. Големите мандри, които събират био и конвенционално мляко от фермерите, пълнят млякото в един и същи резервоар. Lactalis още в края на 2021 г. обяви, че намалява изкупуването на биомляко. Мандрата Biolait е в сходна ситуация. От 500 евро за 1000 литра, сега тя предлага едва 385 евро за същото количество.

През 2021 г. средната цена на биомлякото е била между 462 и 472 евро за 1000 литра, но тенденцията е ясно низходяща.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Прогнози: Спад в производството на мляко и увеличаване на броя пасищни животни

Цена на млякото в ЕС – къде сме ние, къде са другите?

Животновъд за сушата: Трябва държавна помощ, за да оцелеят животните