Браншът плодове и зеленчуци планира да поиска от министерството на земеделието преди края на тази година да се направи кредитна линия за сектор плодове и зеленчуци.
 
 
Причината за това е тежката година, която до голяма степен се дължи на климатичните условия, посочи пред Фермер.БГ Мариана  Милтенова, председател на Националния съюз на градинарите в България. 
Много от стопаните, занимаващи се с плодове и зеленчуци едва успяха да приберат някаква реколта, а разходите по отглеждането на насажденията са големи. 
 
„Фермерите получават късно субсидиите си, а чрез този кредит ще могат да работят спокойно и да покрият разходите“, обясни Милтенова. 
 
 
Предложението е след това тези кредити да се покрият директно от субсидиите, които фермерите ще получат по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) и тези за обвързаната подкрепа.  
 
 
„Според мен този кредит трябва да бъде поне 60%-70% от субсидията“, коментира Милтенова, като допълни, че идеята е да се направи сега до края на тази година, но след това тази кредитна линия да продължи да се прилага и за в бъдеще, защото подобни проблеми възникват във всяка кампания. 
„Обсъждаме го с всички колеги от сектора. Очакваме становищата им и ще изпратим общото ни предложение в министерството“, добави Милтенова.