Хващаме зеленчукопроизводителя Адриан Николов във Варна. Ходил е до банката, оправял си кредитите. Ама защо от банката, кредитите на ДФЗ не вършат ли работата, питаме ние и получаваме една дълга тирада за и против това целенасочено подпомагане от държавата

Сметки: Рентабилна ли е помощта за семена, разсад и торове?

От 21 януари до 12 март стопаните могат да подават заявления за целеви кредит за закупуване на семена, разсад и торове. Според Адриан обаче условията са абсурдни и не повече от 10% от неговите колеги ще се възползват.

„Те искат да правиш особен залог, да ипотекираш земя или техника, по-сложно и от банката. Че то всички сме с по няколко кредита!? За този кредит ще имаш поне 1000 лв. разходи. Ако един малък производител му трябват 10 хил. лв. и даде 10% за разходи, отделно и лихвите, като плати, къде му излиза сметката“, пита реторично младият фермер. 

Той е убеден, че този кредит би бил добре дошъл за големите производители, които са с повече площи и имат какво да заложат. Пък и разходите им няма да са такова голямо перо спрямо това, което ще получат насреща. 

„Другата уловка е, че те искат предварително да си купиш семената и торовете и да представиш фактури. Че аз ако имам пари да си ги купя, ще кандидатствам ли за кредит?! Ако съм се снабдил с тези семена, значи вече съм ги намерил отнякъде тези пари“, нарежда Адриан.

Още един момент, който не допада на производителя, е, че изплащането на кредита ще стане до 9 април. Повечето производители вече са закупили семената и торовете, които са им нужни. Дори тези, които го правят сега, вече са закъснели и плащат голямото повишение спрямо цената, която е била наесен.

„Повечето хора, включително и аз ще вземем кредит от банката. Той ще ми дойде сега, а не през април. И банката няма да ме кара да го връщам накуп до края на ноември както ДФЗ, а за 5 години примерно. И ще ми е по-удобно, защото вноските ще са ми малки. Ако и тази година като миналата се окаже лоша, взел си кредит, после как ще го връщаш накуп?! Това е полско производство, не може да бъдеш сигурен“, категоричен е Адриан.

Според него лихвата от 1,5% е добра, но условията за кандидатстване са безумни. Убеден е, че много по-удачно би било да отпаднат изискванията за ипотеки. „А който не може да си изплати кредита, после да му го удържат от субсидията, толкова е лесно. Напълно законно“, предлага младият производител от Тервелско.