Първи април бе последния ден на квотната система за млякото, създадена през 1984 г. като временна мярка за справяне със свръхпредлагането на мляко на пазара на ЕС, което доведе до скандалните "млечни езера" и "планините от масло".
Държавите-членки на ЕС и Европейската комисия реши през 2003 г., че квотите не трябва да се използват като инструмент повече от 2015 г. и до  тогава да се въведат преходни мерки, за да се осигури "меко приземяване". Сега, с глобалното търсене на мляко се очаква производството му в ЕО да се увеличава с 2,1% средно годишно, което означава , че земеделските стопани в ЕС ще могат да се възползват напълно от този растеж, особено за продукти с добавена стойност като сирене, съобщават от Националния съюз на говедовъдите. 
 
Говорейки по този въпрос, комисарят по земеделието и развитието на селските райони, Фил Хоган, каза: С краят на ерата на млечните квоти се затваря една глава в историята на Европа - и в света на млечния сектор. Тя представлява отварянето на нова глава - нова ера без производствени ограничения. 
[news]
Според Европейската комисия няколко мерки за подпомагане се запазват за производителите на мляко: като директни плащания и доброволно обвързано с производството подпомагане, подпомагане за инвестиции чрез програмите за развитие на селските райони или дори публичната интервенция и частно складиране, ако е необходимо. "Пакетът мляко" също укрепва позицията на производителите на млечни продукти в пазарната верига.
 
Че не сме готови за посрещане периода след падането на квотите е факт. Това показва кризата/вече постоянна/в която е изпаднало нашето млечно говедовъдство. Няколкото изследвания и публикации, които бяха направени в това отношение по искане на НСГБ от Институтите  по аграрна и пазарна икономика не постигнаха очаквания ефект за фермерите- просто те не се запознаха с материалите. Независимо от това, че в тях се прогнозира какво ще стане след падането на квотите и дори изводи какво трябва да се прави. Ембаргото още повече допринесе за задълбочаване на кризата. Кризата разбира се не е по вина на сегашното правителство, просто сега пропуснатото време за развитие ни отмъщава. Министър Танева на два пъти постави в Европейската комисия искане за оказване на помощ на нашите говедовъди. Направиха се промени по отношение използването на пасищата и нови мерки за субсидиране. Всъщност у нас никой не е почувствал тежестта на квотния режим. На практика всичко се уреждаше по документи, защото България никога не можеше да си изпълни квотата за производство на мляко. Нямаме нито един глобен фермер,  дори продажната цена на квота през последните години бе символична -само една стотинка. 
 
A в Европа от създаването на квотния режим до закриването му през централите са минали над 15 млрд. евро - от глоби и покупка на квоти. Всъщност ние не представляваме никаква заплаха за Европейските колоси производители на мляко. С нашите 494 000 тона годишно производство изпреварваме само Малта, Лихтенщайн, Кипър и Словения. 
 
В момента като прогноза се очаква премахването на квотите в производството на краве мляко сериозно да навреди на нашите производители. Големите сили в областта, като  страните от Западна Европа, ще спечелят, тъй като те имат по-високо производство и по-ниски разходи, както и климатичните условия благоприятстват при отглеждането на кравите. Те също имат стадо с висока генетична стойност, което произвеждат повече мляко. Ние, от друга страна имаме производство на все по-намаляваща мляко - през 2015 г. ще падне под 600000 тона. По същия начин намаля и броят на фермите, тези от първа група се запазват което показва, че фермите от втора и трета група въобще не правят опити да минат в по-горна категория и ще закрият производството при забрана за изкупуване на мляко от последните две категории и ще минат изцяло към сивата икономика.
 
Председателят на Комисята по земеделие на Европейския парламент – полякът Адам Сиекиерски в деня на премахването на квотите каза: Премахването на квотите за мляко поражда опасения и очаквания. Ясно е че, трябва  да се използват всички налични инструменти, за да се избегне срив на пазара на мляко, като се обръща особено внимание на укрепването на позициите на производителите. Сега трябва да се възползваме максимално от либерализацията на пазара на млечни продукти, но в същото време ние трябва да останем бдителни и готови да се намесим в случай на каквито и да било нарушения.  Необходимо е в  епохата след отпадането на квотите,  укрепване на позициите на млекопроизводителите във веригата за доставка на млечни продукти за постигане на трайно и справедливо сътрудничество и обмен между земеделските производители, преработватели и търговци на дребно. Ние също трябва да се съсредоточи повече върху нови пазари за износ - и да използваме новата политика на ЕС за промоцитиране на продукцията".
                                                                                                                                                                                                                                                             

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!