Отпаднат ограниченията за движение на дребни преживни животни и продукти от тях в рамките на зоната в областите Ямбол, Бургас и Хасково, свързани с чумата по дребните преживни животни, съобщи Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).
 
 
„След проведени многократни срещи и дискусии между БАБХ и ЕК, и след резултатите от извършвания надзор досега, беше решено, че рестриктивните мерки могат да бъдат облекчени“, обясниха ветеринарните власти.
 
Агенцията е преразгледала по-строгия надзор в областите Ямбол, Бургас и Хасково във връзка с чумата, след като в края на декември 2018 г. изтече срокът за прилагане на разширените мерки за контрол на болестта. Те бяха наложени на страната с решение на ЕК.  
Мерките за облекчен режим са въведени със заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 9 януари 2019 г. 
 
Дребните преживни животни с произход от населените места на общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол и населените места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в рамките на цяла България след клиничен преглед, извършен 3 дни преди движението и с издадено ветеринарномедицинско свидетелство за движение от официален ветеринарен лекар.
 
 
Същата мярка се прилага и при движение на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в рамките на цяла България, с изключение на тези, предназначени за незабавно клане. Няма ограничение за движение на дребните преживни животни за незабавно клане в рамките на цяла България.
 
Серологично лабораторно изследване на проби с отрицателен резултат, клиничен преглед, в рамките на 3 дни преди движението и ветеринарномедицинско свидетелство за движение, издадено от официален ветеринарен лекар, ще се изисква за всяко движението на дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково, които са насочени за дестинации извън територията на България.
 
 
Продукти от дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково ще се реализират свободно на територията на страната и ЕС, без ограничения и специална маркировка.
 
От БАБХ уточниха, че след констатиране на огнища с чума по дребните преживни животни през юни и юли 2018 г. рестрикциите са били единствено за южните общини на областите Бургас и Ямбол.
 
„Въвеждането на по-строг надзор беше в резултат на решение на Европейската комисия от октомври 2018 г. С него се разшири територията с наложените рестрикции в три области – Бургас, Ямбол и Хасково, след като в продължение на два месеца стопаните на ферма в Болярово възпрепятстваха ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума в обекта и след като бяха констатирани серологично положителни дребни преживни животни в населените места от 20-километровите надзорни зони около констатираните огнища на чума", коментира Агенцията по храните.