По думите на председателя на Консултативния комитет по миграция във Великобритания британските фермери вече няма да имат достъп евтина нискоквалифицирана работна ръка от ЕС след Брекзит.

Роботът Ангъс заменя работниците във фермата

В свое изявление за BBC председателят Алън Манинг заяви, че не очаква това решение значително да повлияе на икономиката на страната. Работници извън ЕС ще се намерят. 

Така Националният съюз на фермерите тази година лобира в правителството за опростен достъп до страната на работници от страни, невлизащи в състава на ЕС, тъй като сезонът тази година бе катастрофален точно заради дефицита на берачи в овощарството.

В момента Великобритания планира да отдели приоритетно внимание на висококвалифицираните работници от цял свят, а не да предоставя особен статус на работната ръка от ЕС.

Очаква се, че страната ще излезе от ЕС на 29 март 2019 г. Повечето британски фермери приветстват това решение, тъй като им е писнало от директивите на ЕС, които им казват как точно да правят земеделски бизнес, какви култури да садят и какви агропрактики да използват.