Изследователи, търсещи по-добри начини за производството на биогорива, са се обърнали за помощ към експертите по разграждането на тревата – кравите – и са установили наличието на много съединения в червата на едрите животни, които могат да помогнат за създаването на нови, евтини източници на екологична енергия, съобщиха от Грийнтех.
 
 
Учените използвали нови техники за генетично секвениране, за да намерят микробите, които произвеждат ензимите, които на свой ред разграждат тревата и я превръщат в използваем продукт.
 
Те заявяват, че са вземали проби директно от румена – орган у говедата, койтo ферментира и разгражда тревата.
 
„Индустрията търси по-добри начини за разграждане на биомаса с цел създаването на изходен материал за ново поколение възобновяеми биогорива. Заедно с нашите сътрудници ние изследваме молекулярната техники, използвани от микробите у кравите за разграждане на растителния материал“, казва Еди Рубин от Съвместния геномен институт при американското министерство на енергетиката и ръководител на проучването.
 
За да могат да намерят правилния микроб в действие, учените използвали сонда, с която директно наблюдавали случващото се в румена на крава. Екипът използвал метагеномни - методи за картиране на ДНК-то на цяла общност от организми, вместо на едно единствено създание или растение.
 
Целта била да се намерят онези микроби, които правят ензимите, които могат ефикасно да разграждат най-твърдите влакна в просото, една доста жилава растителна култура, която може да бъде използвана за добив на биогориво и расте сполучливо на места, където хранителните култури не се развиват добре.
 
Учените са обнадеждени, че разкрият ли мистерията на случващото се във волския стомах, лесно ще могат да приложат наученото за разграждане на устойчиви култури, подобно на просото, за добив на биогориво.