Преживните животни отделят газ метан и това е всеизвестно. Именно поради това британци решиха да създадат специална маска за едър рогат добитък. Тя е предназначена да наутрализира вредния за климата газ, пише agrarheute.com.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

За продукта си британският стартъп ZELP наскоро получи наградата за опазване на климата "Climate Design Award". Той бе насърчен и от кралския двор. Самият принц Чарлз заяви подкрепата си за маските за крави, които влизат в борбата с климатичните промени.

Разработен от британски студенти, проектът спечели награда за дизайн от принц Чарлз и дизайнера сър Джони Айв.

Маската за добитък е сред четирите отличени продукта и получава парична награда, еквивалентна на 58 000 евро. Тя е алтернатива на други популярни подходи за неутрализиране на метана. Такива като ограничаване на поголовието или въвеждане на корекции в хранителното меню.

Студентите от британския стартъп са изпробвали различни прототипи на маски за крави.

Крайният продукт може да филтрира около 30% от метана, отделян от преживните животни. Планирано е ефективността да бъде увеличена до около 60%.

Маската за крави струва 41 евро на крава на година. Тя е изработена от гума и е снабдена с вентилатори, които насочват издишването на животното към малка камера, в която посредством химичен процес метанът се превръща във въглероден диоксид.

Засега цената на една маска е доста висока и това ще бъде излишен разход за много фермери. Предстои да видим дали ще се наложи на пазара.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: