Виртуални крави и овце се появяват и изчезват в Идентификациаонната система на животните в Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС).  Зам.-председателят на Националната асоциация на млекопроизводителите Пени Ботева обясни, че в настоящата система има сериозни дефекти и често регистрирани един път животни изведнъж изчезвали. Ветеринарните лекари дори измислили понятието виртуална крава или овца. При работа със системата общата бройка на животните на стопаните излиза, но не излиза животното и неговият номер. Така при едно стадо често се губят по 20-30 животни. Ботева посочи пример с неин колега, на когото в системата му се появили от едва 20 от всичките 130 овце. Заради това той не е взел субсидия, уточни още Пени Ботева. Все още нито един млекопроизводители не е получил субсидия за литър качествено предадено мляко за тази година. За това в бюджета на ДФЗ са заделени 61 млн. лв. Други суми за животновъдите няма, каза Ботева.

 

 

От Асоциацията на млекопроизводителите заявяват още, че качественото българско мляко не се използва за производството на български млечни продукти, а се изнася. А в момента цените за крайния потребител са изкуствено завишени и печалбата на един млекопреработвател е над 300 %. Според Пени Ботева е по-добре българите да си купуват от френските сирена, защото са по-качествени.


По информация на Ботева е възможно двете, доскоро враждуващи животновъдни асоциации, да се обединят в една. Според нея Националната асоциация на млекопроизводителите и Национална асоциация на животновъдите никога не са имали вражда помежду си, а проблемите по-скоро са били лични между Андриан Цаконски и Бойко Синапов.