Всеки фермер знае, че да се правят икономии от хранителната дажба на бременните крави не е добра идея. Съществува сериозен риск от негативни последствия в дългосрочна перспектива, пише изданието agriculture.com.

Как да спестим от храната на кравите?

Изследвания сочат, че телетата, родени от крави, чието хранене е било ограничено в периода на бременността, страдат от продължителна загуба на производителност в сравнение с потомството на бременни крави, които са били хранени пълноценно.

Недохранването на бременните крави води до увеличаване на неонаталната смъртност, дисфункция на червата и дихателните пътища при теленцата, нарушения на обмяната на веществата, понижаване на показателите на следродилното развитие и понижаване на качеството на месото, казва Рик Фанстън, физиолог от Университета на Небраска.

Различните системи и органи на плода се развиват в определено време. Например, развитието на крайниците започна още на 25-ия ден. Следва последователно развитие на другите органи, включително на панкреаса, черния дроб, белите дробове, щитовидната жлеза, далака, мозъка и бъбреците.

Развитието на тестисите започна на 45-ия ден при самците, а развитието на яйчниците при самките – между 50-ия и 60-ия ден. Друго важно събитие в развитието на женските полови жлези се осъществява на 80-ия ден от бременността, когато се образуват фоликулите, които след половото съзряване влияят на т.нар. яйчников резерв, пояснява ученият.

Ако кравата изпитва дефицит на хранителни вещества в определен момент от гестационния период, плодът получава метаболитен сигнал през кръвопотока към плацентата.

Естественото програмиране кара плода да се приспособи към ограниченото хранене, което може да повлияе на способността му напълно да реализира своя генетичен потенциал.

Доколкото количеството на мускулните влакна след раждането не се увеличава, феталният етап има решаващо значение за развитието на скелетните мускули, казва Фанстън и допълва, че последните имат по-нисък приоритет при разпределението на хранителните вещества в сравнение с мозъка, сърцето и други системи от органи. Това ги прави по-уязвими при дефицит на хранителни вещества.

Като резултат теленцето може да се роди с ниска мускулна маса, което ще си проличи в последващо понижаване на показателите за ръст и развитие на животното. Запасите от вътремускулни мазнини също може да бъдат недостатъчни.

Феталният етап от развитието на плода, който е най-важният за развитието на мускулната маса, продължава от втория до седмия месец на бременността. Третият триместър е най-важен за показателя мраморност на месото.

Други две изследвания, посветени на храненето на бременните крави и здравето на телетата, сочат, че наличието на достатъчно протеин във фуража влияе положително върху теглото на животните след отбиване, готовото трупно месо и оценката за мраморност, както и репродуктивното им здраве.