Горе-долу по това време всяка година производителите на плодове и зеленчуци получават своето обвързано подпомагане. За Кампания 2019 то вече е факт, а с него дойдоха и сравненията на ставки спрямо миналата година и между отделните схеми за подпомагане.  

Навреме ли идва обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци?

Идеята на промените в Наредба 3 от миналата година беше културите с по-висока себестойност да получават по-голяма обвързана подкрепа. Но какво се получи? Много земеделци смятат, че групирането се прави по абсолютно грешен модел. Един от тях е Адриан Николов, който отглежда 4 зеленчукови култури и добре познава тяхната себестойност.

„Донякъде съм съгласен да отделят пипера в отделна група, тъй като себестойността му е висока. Но да сравниш отглеждането на картофи и лук с това на корнишони, краставици и домати е неадекватно решение. В момента имаме еднаква субсидия на култури, които трябваше да бъдат с разлика поне 30-40 лв./дка. Разходите са различни, а получаваме една и съща ставка“, недоумява Николов. 

Според неговите изчисления всяка година има едни 40 хил. дка, които скачат от култура в култура. 

„Тази година повечето заявени декари с краставици и домати дойдоха от картофите. За 2018 г. картофите бяха 80 хил. дка, после станаха 120 хил. дка, а тази година пак са 80 хил. дка. Тези 40 хил. дка, които миналата година направиха измамата при картофите, се прехвърлиха на краставици и полски домати“, категоричен е младият производител. 

Факт е, че ресорното министерство и ДФЗ засилиха масираните проверки на място, в резултат на което разкриха фрапиращи нарушения. Оказа се, че 541 фермери са декларирали общо 11 хил. декара със зеленчуци, но инспекциите на място не са открили никакви следи от тези култури. Стойността на измамата се изчислява на около 14 млн. лв.

Особено очевиден е интересът към дългоплодните краставици. Официалната статистика на агроминистерството сочи, че за 2018 г. има очертани 2000 дка с тази култура. Година по-късно площите са вече 12000 ха. 

„Даже няма нужда от ДФЗ да ходят да проверяваш други, тук е най-голямата измама. Това са 10 хил. дка отгоре. И това не го правят малки земеделци. Това може да си го позволи голям играч. Малките производители с по 300 дка няма как да правят схема“, категоричен е Николов. 

Зеленчукопроизводител: „Дайте да ги видим кои са тези хора, които пият от кръвчицата на нас, коректните фермери.“

Наред с краставиците доматите полско производство са още една от културите, които са с най-висок процент на неустановеност при проверките на място. Резултатът от тях сочи над 11 хил. дка площи, заявени по схемите за обвързано подпомагане, върху които не е намерен нито един зеленчук.

Схеми за злоупотреби се правят също при лука и картофите. Най-много нарушители са констатирани в областите Хасково, Пловдив, Пазарджик и Плевен, обясни още през октомври шефът на ДФЗ Васил Грудев.

Коректните производители като Николов обаче се чудят защо никой не обявява кои са тези нарушители. Той подчерта, че проверките на място дават резултат, но и има още какво да се желае особено при култури, чиято себестойността е ниска и има възможност за злоупотреба.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как ДФЗ ще се справи с измамите при обвързаната подкрепа?

Кои са новите тикви в схемата за обвръзана подкрепа?

Доматите полско производство с най-много фалшиво декларирани площи по обвързана подкрепа