Красимир Кумчев слага край на своята ябълкова приказка. Това съобщи самия той в профила си в социалните мрежи.

Фермери: Докога от НАП ще се правят на разсеяни?

“За четиридесет години заедно с хората от Рогош, Скутаре, Трилистник, Костиево и Динк, произведохме около 300 млн. кг ябълки! Стопанството в Рогош, което имах щастието да ръководя в периода 1986-1991, произвеждаше повече ябълки, отколкото сега цяла България! Рогош беше ябълковата столица на България. Вече няма нищо. Това беше краят на моята ябълкова приказка”, пише производителят.

Красимир Кумчев се занимава със земеделие от повече от 35 години. В момента е аграрен консултант на стартиращи предприятия, фермер и производител на плодове и зеленчуци. Овощните му градини заемат 500 дка,  а площите със зеленчуци са около 200 дка.

На въпроса “защо?”, Кумчев отговори следното: 

“Толкова много съм говорил по темата. Когато я няма еднаквата конкурентна среда в ЕС, когато е сбъркана аграрната ни политика... това, което е принуден да направи производителят, е да спре да произвежда. Земята ни е богата, но тези, които управляваха земеделието през последните тридесет години, бяха далече от нея”, коментира производителят.

Кумчев коментира още, че пазара на ябълки се подбива от вноса от Италия и Полша.

снимка: Личен архив

“Ябълката вляво е италианска и я продаваха за 4 лв/кг. Вдясно - от същият сорт, от нашите градини. Предлагахме я на 1,20 лв./кг. Не я искаха. Имали забрана да продават български ябълки, докато не се изпразнят хладилниците на Италия и Полша! Имаше и плакат - “Фестивал на италианската ябълка”! Някой, някога да е виждал във веригите Фестивал на българската ябълка? Моля Ви, повече не ме питайте защо”, заключи производителят.