Ако това е "А" отборът на селското ни стопанство, струва ми се, по нищо не се отличава от националния ни отбор по футбол. Така накратко коментира развоя на преговорите на тема „Земеделие“ производителят Красимир Кумчев в социалните медии.

Всичко по темата вижте тук

„Някой разбра ли как ще се спрат кражбите? Някой разбра ли с колко процента ще се увеличи родното производство след две-три-четири години? Без отговор на тези два фундаментални въпроса няма да тръгнем на никъде“, убеден е той.

Друго, което не му дава надежда за промяна в правилната посока, е професионалният профил на 15-те участници на срещата.

„Няма нито един агроном и има само един реален производител. За сметка на това в преговорите участват 6 с профил гори и лов; 4 икономисти; 2 юристи; 1 коневъд; 1 преработвател; 1 политолог“, изрежда Кумчев.

Той е съгласен, че се краде много финансов ресурс в селското стопанство, но определя налагането на таван за субсидии като спорна тема. 

Гласувайте: Как оценявате преговорите за кабинет на тема “Земеделие”?

„Аз лично не съм съгласен с предложението на Кирил Петков, че стопанства с над 15 000 дка земя нямат нужда от субсидии. За мен е важно да се произвежда. Дали трябва да има редуциране над определен праг, е друг въпрос. Най-вероятно да“, коментира производителят за БНР.

Една от конкретните идеи е да се направи верига от общински магазини, където да се реализира родното производство. Според него тя не е лоша, но едва ли ще доведе до търсения ефект.

„Бих приветствал, ако се създаде българска верига, но не по общини, а в големите градове, където да се продава само българска стока. Но преди това трябва да имаме родно производство на плодове, зеленчуци и месо. Имаме ли родно производство, то ще си намери каналите за реализация“, смята Кумчев.