До края на тази година собствениците на винени сортове лозя трябва да закупят права за засаждане, защото от 2016 година увеличението на насажденията ще бъде ограничено от нови европейски правила. Това заяви пред Българското национално радио директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.
[news]

„България има 600 хиляди реално засадени декара с лозя. Всяка страна – членка на ЕС има квота. Ние имаме право на 800 хиляди декара. Тази разлика са така наречените "права от национален резерв", които можем да ползваме до края на тази година. Ако не ги ползваме, губим ги безвъзвратно. Един декар право да засадиш лозя стурва 1,50 лв. Трябва да се притежава задължително и вид собственост на земята – собствена, под аренда, под наем. До края на тази година закупуването на тези права се осъществява в Изпълнитерната агенция по лозата и виното. Това дава възможност да се кандидатства за европейски средства. Правата са за две години. Това право после минава в разрешение за засаждане. След като изтече, правата се губят. Има риск, ако не се активизират гроздопроизводителите. Това е един от печелившите отрасли, има бърза реализация“, обясни Коев.
 
От 2016 г. в целия ЕС влизат нови правила по отношение на лозовите насаждения. „На база реално засадените площи на всяка държава се дава 1 процент повишение – ние имаме 600 хиляди декара в момента, от 1-ви януари 2016 България ще получи възможност да засади нови 600 хиляди декара. От 2016-а до 2030 година ще се получава всяка година по 1 процент повишаване за лозарския потенциал. Но този 1 процент не се финансират с европейски средства“, каза директорът на ИАЛВ.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!