Красимир Коев отново поема поста на изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ), научи Агри.БГ.

Анкета: Какви са средните Ви добиви от слънчоглед за 2022 г.?

Информацията за новото назначение потвърди самия Коев.

“За добро или за лошо, да, мога да потвърдя, че аз оглавявам отново Агенцията по лозата и виното”, каза той за Агри.БГ.

Красимир Коев е най-дълго задържалият се изпълнителен директор в системата на Министерството на земеделието, като назначението му беше направено през есента на 2009 г. След това през юни тази година той беше освободен, а на негово място застана Георги Тодоров, който управлява Агенцията до днес.

На въпрос как ИАЛВ ще се справи с многобройните проблеми в лозарството, той коментира:

“Вече съм инициирал свикването на спешни срещи с лозарите, за да видим с какво можем да ги подпомогнем допълнително, защото тези хора наистина отдават и живота и времето си по полето. В крайна сметка виждате, че ситуацията е такава, че им се реве от мъка. И ако наистина не можем да им помогнем за какво сме тук?”, каза Коев.

По какъв механизъм обаче ще бъдат финансирани лозарите? И има ли възможност това да се случи тази година? 


“Винаги може да се намери механизъм или интервенция. Министърът винаги влиза в положение, за да подпомогне лозарите. Каквото е необходимо лично аз ще направя иначе няма смисъл от моето връщане, ако само ще се стои по едни столове. Все пак не трябва да забравяме, че ако го няма този сектор, агенцията не трябва да съществува”, заключи Красимир Коев.