До 31 декември тази година лозарите могат да закупуват права за засаждане на нови лозя с винени сортове. Това каза на форум, посветен на Лозаро-винарството Красимир Коев, изпълнителен директор на Агенцията за лозата и виното. 
 
След закупуването на права за засаждане, лозарите поемат ангажимент да създадат нови насаждения до 31 юли 2018 г. Те имат право да създадат насажденията с европейско съфинансиране, което покрива 75% от направената инвестиция.
 
По информация на Коев, ИАЛВ притежава 200 000 дка права от национален резерв, които важат до 31 декември 2015 г. „Ние имам 600 000 дка реално засадени площи, но квотата за производство, която имаме от ЕС, е 800 000 дка права от национален резерв. Тези декари от националния резерв могат да бъдат финансирани с европейски средства“, посочи Коев.


 
1,50 лв/дка е цената на право на засаждане. Условието е да се предостави документ, с който се доказва стопанисване на земята – собствена, под аренда или под наем. Документът удостоверява, че кандидатът има право да засади лозая на съответната площ. 150 лв е таксата за проверка за издаването на акт от ИАЛВ, независимо от размера на закупените права за ползване, уточни Красимир Коев.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!