Прогнозите за лозарската 2014 година не са добри. „Градушките съсипаха лозята, а продължителните дъждове утежняват допълнително състоянието на лозовите масиви“, коментира за Фермер.БГ инж. Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното (ИАЛВ).

 

Коев подчерта, че дъждовете са били предпоставка за появата на болести по лозята. „Най-сериозният проблем е маната. За справяне с този проблем, лозарите трябва след всеки дъжд да пръскат с комплексни препарати. Това допълнително оскъпява реколтата“, поясни Коев.

 

Той допълни, че през тази година реколтата от грозде и като качество, и като количество няма да е на добро ниво. По думите на Коев, баланс в сектора тази година може да се търси единствено в наличните количества произведено вино от миналата година. „Голямо количество от произведените през миналата година вина не са реализирани.

 

Има задържане на продукция. Кризата с Русия и Украйна даде сериозно отражение на пазарите на българското вино. Именно тези нереализирани количества вино ще помогнат на производителите тази година да не изпаднат в ситуация на криза и неизпълнение на договорите си от по-ниските добиви, които ще получат“, коментира Коев.

 

Очакванията са крайният продукт да бъде оскъпен от разходите, които лозаро-винарите правят по отлежаване и съхранение на нереализираните количества. Цената на виното на българския пазар, обаче, не се очаква да бъде по-висока.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!