Валежите и градушките през последния месец съсипват реколтата от грозде. „Надявам се неблагоприятните условия да свършат, защото ако продължи така още месец, количеството и качеството на реколтата от грозде ще е значително занижено“, заяви в интервю за Фермер.БГ Красимир Коев, изп.-директор на Изпълнителната дирекция по лозата и виното (ИАЛВ). От агенцията отчитат огромен интерес към Националната лозарска програма и очакват до 15 октомври да са разплатени 100% от средствата по мерките на програмата.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА!

 

 

Г-н Коев, през последния месец ситуацията с валежите в цялата страна е сериозна. Как се отразява на лозовите насаждения?

През последния месец не само валежите в цялата страна, но и градушките се отразяват изключително негативно на лозовите насаждения. Градушките унищожават реколтата и там, където и паднала градушка гроздопроизводителите няма да могат да получат реколта. Непрекъснатите валежи пък отмиват доста интензивно повърхностния почвен слой и се налага допълнително пръскане и торене на лозята, което сериозно утежнява финансово положението на лозарите. Надявам се неблагоприятните метеорологични условия да свършат, защото ако продължи така още месец, състоянието на реколтата от грозде ще е значително занижено – ще бъде малко като количество и ще остане само хубав спомен от миналогодишната гроздоберна кампания, когато реколтата беше отлична.

 

Какви агротехнически мероприятия трябва да извършат лозарите след валежите?
Когато има интензивни валежи в няколко последователни дни се създават предпоставки за поява на и треви, и всякакво плевели, които трябва да бъдат премахнати. Това коства на лозарите много ръчен труд, както и допълнително горива. Необходимо е и пръскане на лозовите насаждения, защото след дъждовете се появяват много болести. Лозарите знаят точно какви агротехнически мероприятия трябва да извършат в такава ситуация. Проблемът е, че тези мероприятия са много начесто и това се отразява финансово негативно. Това означава, че тазгодишната реколта ще е с висока себестойност. Надявам се все пак да има добри добиви, за да могат лозарите да покрият поне част от разходите си.

 

Има ли схеми, по които могат да бъдат обезщетени за пропаднали лозови масиви?
До миналата година в старата Национална програма за лозарство и винарство имаше мярка за застраховане на реколтата срещу неблагоприятни климатични явления. Тази мярка, обаче, отпадна за новия програмен период и то по желание на бранша, защото много малко лозари се възползваха от застраховането. На този етап няма мярка, която да обезщетява лозарите. Единственото, което могат да направят, е след всеки валеж да провеждат интензивни мероприятия в лозята, за да ги спасят реколтата.

 

Всъщност, Лозарската програма е единствената от началото на новия програмен период, която работи още от 2014 г. Предстои от 5 юни и нов прием по мерките. Какъв е интересът на лозарите?
Отварянето на Националната програма по лозарство беше дългоочаквано и интересът е огромен. На този етап това е наистина единствената програма, която работи реално. Голяма част от средствата по програмата са вече усвоени – над 60%, затова очакваме, че до 15 октомври, когато завършва стопанската 2013/2014 г., ще имаме на 100% разплатени средства по мерките от Програмата. Сега отваряме мярката за модернизация на стопанствата, както и за промотиране на българското вино на пазарите в трети страни. Има заявен сериозен интерес, подготвят се проекти. От административна гледна точка процедурите за кандидатстване бяха значително облекчени, съкратени са и сроковете за разглеждане на документите и това също има значение за огромния интерес, който проявяват лозари и винопроизводители към програмата. Имаме заявен сериозен интерес и от чуждестранни инвеститори, които започват работа в България. Това осигурява работни места в малките населени места и в крайна сметка се произвежда български продукт. 16 са проектите за винарски изби в цялата страна, по които вече се работи и са на етап довършителни работи. Те ще заработят до края на гроздоберната кампания 2014. По заявените планове до края на 2014 г. в България ще има около 9 000 дка нови лозя.

 

Какво могат да очакват младите фермери, както и хората, които тепърва искат да се занимават с лозарство?
През последните години лозарството показва устойчивост и то не само от гледна точка на продукция, която се произвежда, а и заради това хората, решили да се занимават със земеделие, да постигат доход, който да им позволи да работят и да се развиват. Субсидията за изграждане на ново лозе и 75%, тоест самофинансирането е само 25%. Тук трябва да прибавя и кратките срокове, в които се разглеждат такива проекти. Тези условия правят мярката наистина атрактивна. Все по-често сме свидетели и на създаването на бутикови изби, чиято продукция се реализира на по-висока цена. Това са все положителни тенденции за всички, проявяващи интерес, да започнат трайно да се занимават с лозаро-винарство.

 

 

Интервю на Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!