Национални доплащания за оранжерийни зеленчуци в размер на 5 млн. евро са поискали от Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция по време на среща в Земеделскотo министерство с министър Десислава Танева и зам.-министър Васил Грудев.
[news]
Толкова приблизително е сумата, с която бяха редуцирани първоначално заложените субсидии за обвързана подкрепа на оранжерийни зеленчуци от 7,9 млн. евро на 2,5 млн. евро. Това каза пред Фермер.БГ след срещата в МЗХ Красимир Кичуков, председател на УС на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.
 
По-рано от МЗХ съобщиха, че субсидията е редуцирана, защото през октомври от ЕК са посочили, че първоначално заложенатра ставка за а подпомагане по Схемата за оранжерийни зеленчуци е рекордно висока.
 
В тази връзка оранжерийните производители са поискали разликата от 5 млн. евро да се „намери“ като национални доплащания. В отговор от МЗХ заявиха, че не могат да намерят средства за такива национални доплащания, каза още Кичуков.
 
По време на срещата стана ясно още, че оранжерийните производители ще бъдат подпомогнати с допълнителни средства по схема de minimis. Помощта ще бъде по-голяма в сравнение със същата получавана през 2014 г., увериха от Министерството. 
 
„De minimis-ът е отживелица. Той се заплащаше и до сега, но сумите, които се получават са незначителни – прах в очите. Получават се по 20 ст., което е несериозна сума, коментира Красимир Кичуков.

Според оранжерийните производители разпределението на обвързаната подкрепа между животновъди и плодове и зеленчуци е несправедливо. Дадоха над 80 милиона за животновъдство и 37 милиона за плодове и зеленчуци, коментира Кичуков.  
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!