Красимир Кичуков, председател на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) в интервю за Фермер.БГ – за качеството на българската продукция, проблема с дъмпинговия внос и нуждата от по-високо субсидиране на оранжерийното производство.
 
Г-н Кичуков, днес Асоциация на производителите на оранжерийна продукция проведе ден на отворените врати на борсата в Огняново – каква е идеята?
Целта ни беше да покажем българското оранжерийно производство и безопасността на храните, които произвеждаме – домати и краставици като асортимент. Презумпцията на нашето мероприятие беше да покажем, че ние сме живи, че този сектор съществува, че го има повече от 100 години и, че има място в българското земеделие. Направиха се обаче опити да се преиначи мероприятието.
 
В какъв смисъл беше преиначено?
В смисъл, че ние нямахме идеята да правим бунтове. Въпреки че може и да се стигне до такива в следващите дни, ако продължава нерегламентираният внос от страна на Македония и други държави. Не може да влизат домати на 40 ст./кг. Съгласете се, че трябва да се плати ДДС, транспорт, кашони. Не могат да тръгнат на 20 ст., така че тук става дума за контрабанда. Именно това може да накара нашите производители да излязат на протест и да изсипят доматите си на пътя.
 
Проблемът с дъмпинговия внос не е от тази година – всички сме наясно с това. Какво според Вас трябва да се предприеме от страна на институциите, за да не се стига всяка година до изхвърляне на домати и протести?
Явно, че на някой му изнася повече да се внася такава продукция отколкото да се произвежда в България. Това е моето мнение. От тук идват и малките субсидии, които се отпускат за плодовете и зеленчуците. Не може 62% от консумацията на селскостопанската продукция да пада на растениевъдството, а в същото време да се дават едва 38% от субсидиите за плодове и зеленчуци. Това показва статистиката...
 
Тоест не очаквате новата схема за обвързана подкрепа за зеленчуци оранжерийно производство, да ви осигури достатъчна подкрепа за да сте конкурентни на евтиния внос?
Точно така. До миналата година се получаваха по-високи субсидии, които бяха на килограм за качествена продукция. А сега всичко се обръща на декар. Има само един de minimis, по който 15 000 лева на човек, който има 500 дка оранжерии, получава жълти стотинки.... На практика ние не виждаме приоритизирането на сектор Плодове и зеленчуци, за което Министерството говори толкова много.
Неслучайно направихме този ден на отворените врати, за да срещнем производители и потребители и да им покажем предимствата на нашите зеленчуци и същевременно да опитат домати от контрабандния внос, които пристигат от 3000 км – пътували са една седмица и не са мръднали... Няма как те да имат същите качества...
 
Не излиза ли обаче, че потребителите искат да си купуват българска качествена стока, но не могат да си я позволят ценово заради дъмпинговия внос?
Един домат, който в момента е на пазара, е засаден някъде през януари. Съгласете се, че зимата оранжериите, които топлят, няма как да продават на цена 40 ст./кг. 
 
Отоплението ли е най-големият разход?
При нас 40 до 50% от себестойността на продукцията е за отопление. А ние сме единствените, които не получават помощ за горивата. Останалите производства не плащат акциз, а ние си го плащаме. Ако ние бъдем подпомогнати малко по сериозно и направим засаждане през месец декември, през февруари ще излезем с български домати на пазара и няма да изтичат милиони. Защото в месеците февруари, март, април и май – чак до юни, вносът се шири безпроблемно.
 
А контролът?
Тук мога да ви кажа, че ако отидете в Гърция, аз не знам българи, който там може да продаде дори 1 кг домати, защото там искат 7 документа. И накрая пак не те допускат. А при нас се минава с един фалшив документ – фактура или сертификат и никой нищо не им казва на тези вносители. Веригите също ни убиват – от нас купуват на 60 ст./кг, а продават на 2 лв/кг. 
 
Тоест настоявате за контрол на вноса и по-високи субсидии за оранжерийно производство?
Тук ще отворя една скоба – субсидиите, които ние получаваме, са между 1 и 2%, а има сектори, които се субсидират до 80 – 90%. В нашия сектор работят над 15 хил. души, сред които и много квалифицирани кадри. 
 
На този етап обсъждали ли сте в асоциацията протести?
В асоциацията не разглеждаме този въпрос, но всичко се развива толкова динамично, че не мога да кажа, че след една седмица производителите сами няма да излязат на протест. Защото при една цена на вноса от 40 ст, ние няма как да продаваме на повече от 50 ст. С тези 40 ст. Нашите производители си плащат ДДС-то, кашона, транспорта. Остават му около 9 ст., за които тон не може само да ги набере, а да не говорим за скъпия разсад, отопление, работна ръка... Всичко това се прави на загуба.
 
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!