Собственик на свинеферма постави крачкомер на една от свинете, за да покаже своето отговорно отношение към благополучието на селскостопанските животни. Добрите му намерения обаче не се увенчаха с успех, пише farminguk.com.

Огнеборци спасиха ферма с 23 крави в Сливенско

На 7 март британски пожарникари се отзовават на сигнал за пожар в свинеферма, разположена недалеч от град Лийдс. Стопанството е с площ от едва 75 кв. метра.

В хода на разследването се установило, че пламъкът е тръгнал заради една леко налудничава идея на самия свиневъд. Той бил привърженик на правилата за благополучието на животните и поставил на една от свинете крачкомер, за да регистрира надлежно нейното свободно придвижване.

Крачкомерът обаче, който представлявал фитнес гривна на батерии, се оказал на пода на кочината. Най-любопитната свиня се е заинтересувала от него и решила да го изяде. Така технологичната джаджа необезпокоявано минала през храносмилателната система на животното и е попаднала в изпражненията.

Медта, която се съдържа в електронното устройство, е попаднала в контакт с разяждащите свински изпражнения. Последвала химична реакция, съпроводена от силно окисление - горене. Огънят възпламенил сеното, а оттам и цялата ферма.

Добрата новина в цялата история е, че противопожарният екип в Северен Йоркшър е успял да пристигне навреме и да спаси всички обитатели на фермата.