След дълги дебати днес, депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет. 123-ма от 206-ма депутати гласуваха „за“, 42-ма „против”, а 41 се въздържаха.

 

Фермер.БГ припомня, че в Законопроекта за актуализация на държавния бюджет за Държавен фонд „Земеделие” се отпускат средства в размер на 70 млн. лв. Тези средства ще бъдат за изплащане на националните доплащания за животни към животновъдите, за държавни помощи за болестта „син език” и за минимална помощ за производителите на плодове и зеленчуци. 

[news]


Министър Десислава Танева обяви, че 60 млн. лева са предвидени за национални доплащания за животновъдите в актуализацията на бюджета. В момента, в който тази актуализация се приеме и се обнародва, на животновъдите ще може да бъде изплатена частта от националните доплащания, 

 

По бюджета на Министерството на земеделието и храните се отпускат 16,4 млн. лв. Средствата са необходими за разплащане на сключени договори в частта на издръжката на Българската агенция по безопасност на храните – 5,4 млн. лв., Селскостопанската академия – 5 млн. лв., Изпълнителна агенция по горите – 4 млн. лв. и Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури” – 2 млн. лева. 

 

На първо четене днес законопроектът беше подкрепен от парламентарните групи на ГЕРБ, АБВ и Реформаторския блок Народните представители от Патриотичен фронт гласуваха „за” с изключение на един. Депутатите от БСП и Атака гласуваха против. 26 депутати от ДПС гласуваха с „въздържал се”, а един – против. От ПГ на БДЦ също гласуваха с въздържал се.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!