Асоциацията за развъждане на млечни породи кози (АРМПК) ще участва с проект по програмата Хоризонт 2020, за създаване на „Национален център за изкуствено осеменяване“. Идеята е до 5-6 години България да излезе на пазара като световен производител на семенна течност. Това каза Деан Тодоров, председател на асоциацията, по време на отчетно-изборно събрание, което се проведе в неделя. 

От 2010 година до сега задачата ни бе основно да възродим млечното козевъдство в страната. През годините се създадоха и изградиха много на брой качествени стада. Време е да открием нови хоризонти и да се утвърдим в международен мащаб, това ще се случи единствено с подкрепата и желанието на фермерите. От тази година след приемането на новия изключително строг правилник за развъдна дейност на Асоциацията започва усъвършенстването на стадата.

За специфичните дейности в центъра ще бъдат ангажирани водещи родни и чужди учени в областта. За да се постигне всичко това, ще бъде използван опита на пионерите в бранша.

 

Целта е  България  да се конкурира с водещите страни като: Франция, Холандия, Испания и САЩ.

Националният център ще изпълнява ролята на хранилище за съхранение на семенната течност и добив, ще бъдат добавени дейности за ембиология и ембриотрансфер. В центъра ще се отглеждат и най-добрите мъжки животни в страната.
 
 
По думите на Тодоров асоциацията ще започне със създаването на националната генетична банка, като на първо време спермата ще се добива, замразява и пази в Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) и Тракийски Университет – Стара Загора.