Мълния порази животновъдна ферма край Разлог. Загинали са десетки животни. Пожарът е унищожил и селскостопански постройки, както и фуражът в тях.

План ускорява работата на ДФЗ

Инцидентът е станал в събота вечерта по време на разразилата се лятна буря. Стопанството на потърпешвия животновъд, Венци Вълканов, се намира в местността Черните ниви. В него са отглеждани елитни породи кози за кукерски костюми. 

Мълнията е убила 10 кози, прасета и други животни във фермата. Щетите се оценяват на десетки хиляди лева.

Бащата на собственика се е разминал на косъм, тръгнал си от фермата само 15-ина минути преди фаталната мълния да я подпали, съобщава БНТ.

"Аз си тръгнах, дойдох тука, и ми се обадиха - "сградата гори“ и това е. Изгоря всичко - доста животни, елитни, скъпи. Синът ми е много голям мераклия, ама какво да правиш. Това стана в един миг, то бързо се разгоря. Тая сграда е суха, дървена и изгоря, останаха само малко агнета, те се спасиха само - 15 агнета останаха", разказва Димитър Вълканов.

В огнената стихия са изгорели също 300 бали фираж, покривът на основната сграда и още две селскостопански постройки.  Екип на РСПБЗН-Разлог е потушил пожара, но за животните вече е било късно. От началото на гръмотевичните бури този сезон в Югозападна България имаше и други поразени от мълния ферми. Миналия месец пострада плевня в село Дъбница, община Гърмен. Фермата на семейство Блага и Иван Сунгарски в кюстендилското село Слокощица също бе напълно унищожена от пожар, предизвикан от мълния.