Козата Пенка от порода Българска млечна спечели състезанието за машинен млеконадой на кози във втория ден на Националния събор на овцевъдите. Животното, собственост на Елка Станчева от село Леденик, Търновско, даде 4.840 литра мляко и спечели награда от 500 лв. на своята стопанка. Състезанието бе част от Националния събор на овцевъдите. Деветото издание на изложението се провежда в периода 18-20 юни в района на Петропавловския манастир край град Лясковец, Велико Търново.

Кукери и гайди гонят злите сили на Събора на овцевъдите 

На второ място в надпреварата, с 4.180 литра издоено мляко, се класира коза на ВМ "Агро" ЕООД от село Панаретовци, Сливен. Почетното трето място пък грабна козата на Мирослав Тодоров от село Памукчии, Шумен. Животното даде 4.150 литра мляко.

В състезанието бяха издоени общо 23 животни от 3 породи, а млякото бе раздадено за дегустация на зрителите.

Още едно състезание донесе солидни награди в съботния, втори ден от събора, а именно - надпреварата по ръчна стрижба на овце.

Победител в състезанието стана Бойко Димитров от село Боринци. Той свали руното на овца с ръчна овчарска ножица за 11,25 минути и с най-малко прорязвания на животното. Втори в надпреварата се класира Бойчо Бойчев от Котел, а трети - Зекере Мустафов от Търговище. 

Победителите получиха парични награди в размер на 300 лв. за първо място, 200 лв. за второ и 100 лв. за трето място.