В свиневъдната практика у нас прасенцата се отбиват на 35-ия ден след раждането при живо тегло 8-9 килограма. Това се прави с цел свинете майки да бъдат в естествен еструс на 42-ия ден. За да се избегнат стресовите състояния в организацията за храна се използват специално приготвени комбинирани фуражи с балансиран хранителни вещества, мазнини , микроелементи и витамини. Смеските за прасета до 10 кг се наричат предстартерни, за прасета от 10 до 20 кг – стартерни, от 20 до 55 кг – гроуерни (растежни) и финишерни – за прасета от 55 до 110 килограма. Комбинираните фуражи по състав са съобразени с потребностите на различните възрастови групи. В дворното свиневъдство за прасета до 20 кг живо тегло може да се използва смеска със следния състав: царевична ярма – 36 на сто; пшенична ярма – 30 на сто; соев шрот – 23 на сто; рибено брашно 1,5 на сто; сухо обезмаслено мляко – 4 на сто; фуражни дрожди – 2,5 на сто и дикалциев фосфат – 0,4 на сто. Към тях се прибавят креда, сол, микроелементна смеска, витаминна смеска и други. Отбиването на прасетата след 35-ия ден е неефективно и оскъпява ненужно производството. След около 40ия ден допълнителният концентриран фураж постепенно става главна храна и се състои от смеска в състав: ечемичена ярма – 60 на сто; царевична ярма – 28 на сто; белтъчен концентрат – 10 на сто; минерални добавки – 2 на сто. Отбитите прасета се нуждаят дневно от 120-180 грама белтъчини (смилаем протеин). След 11-седмична възраст основната смеска остава същата, но към нея се добавят пшенични трици, зелени фуражи и кръмно цвекло. Дажбата от концентриран фураж през лятото е 1 кг + зелени фуражи на воля, а през зимата – 1,5 кг концентриран фураж +кръмно цвекло. Необходимо е да се постигне среден дневен прираст над 350-400 грама.