Тази година за първи път гледаме растения от всички сортове люти чушки специално за семена. Не сме ги предлагали до момента, защото тези семена трябва да бъдат извадени от растения, специално отгледани за  това. Има си специфики на коя ръка да береш чушката, как да съхраняваш семената и да ги обезпаразитяваш, обяснява Александър Кюркиев за Агри.БГ.

Ферми за люти чушки с дебют на „Фудтех 2019“

Производителят от София обединява страстта си към лютото, дългогодишния си престой в чужбина и богатия си бизнес и маркетингов опит, от които се ражда най-разпознаваемият бранд за люти чушки у нас. Само за пет години той успява да наложи яденето на люто като гурме изживяване – не само вкусово, предлагайки продукти от най-лютите чушки в света, но и визуално, като изпипва всичко до последния детайл.

„Отглеждаме над 46 сорта люти чушки от цял свят. Всяка година купуваме нови семена директно от източника. Отглеждаме ги максимално чисто. Не сме биосертифицирани, защото не виждаме смисъл от цялата тази процедура,“ обяснява Кюркиев.

По думите му у нас лесно виреят сортове като „Халапеньо“, „Български морков“, някои тайландски чушки. При тях няма кой знае какви изненади. По-голям зор производителят вижда с други сортове, като „Каролина рийпър“ и „Тринидад моруга скорпион“ – те са в категорията свръхлюти и са много трудни за отглеждане. „Най-важен е разсадът и покълването на семената“, допълва той.

За реколтата тази година

След като двата декара в Кокаляне му отесняват, фермерът решава да изнесе производството в Пловдивско, където работи с двама местни производители. Към момента реколтата се очертава като най-добрата в кариерата му. Всичките растения се развиват много добре. Някои са във фаза на цъфтеж, други вече дават плод.

„Преди две години загубихме голяма реколта от „Хабанеро“, защото  точно когато започна да цъфти, беше горещо и нямаше никакви дъждове. Миналата година пък наводненията доведоха до загуба на голяма част от реколтата на определени сортове. Тенденцията ни е да минем изцяло на оранжерийно гледане, за да можем да имаме пълен контрол над растенията“, споделя Кюркиев.

За семената директно от техния първоизточник

Фермерът купува семената за различните сортове от мястото, където оригинално са създадени. Например за „Халапеньо“ и „Хабанеро“ взема семена от Мексико, а за индийските сортове като „Бърдсай“ и „Нага“ – от Индия. Сертифицирани семена за най-лютата чушка в света „Каролина рийпър“ пък идват директно от фермата на нейния създател Ед Къри в Щатите. 

„За нас това е важно, защото не само ни дава гаранция, че сортът ни е 100 процента истински, но и самата подкрепа към фермерите и създателите на тези люти чушки е много важна за нас. Това, което те са постигнали, е много трудно и трябва да бъде оценено,“ убеден е производителят.

За мисията да върне сорта „Български морков“

Оказва се, че софиянецът лесно се снабдява с люти чушки от цял свят, но му липсва родната люта чушка. Звънял е дори в Института по растителни генетични ресурси в Садово, но и там няма банка, която да съхранява семена на български сорт люта чушка.

„Паралелно с това попаднахме на един сорт в Щатите, който се казва „Български морков“, защото е с цвета и формата на морков. Според една легенда по време на комунизма семена от тази чушка са били изнесени извън България и тя е била култивирана навън, може би в Унгария. Като сортова чушка се разпространила из цял свят, но не и в България. Решихме да не откриваме топлата вода, а да вземем тази чушка и да я върнем в родината й,“ с гордост разказва Кюркиев. 

И наистина, чушката започва да вирее много добре в нашите условия. От нея производителят прави доста продукти, а към всяка покупка подарява пакетче със семена. Създал е и уебсайт Bring Back the Carrot. „В нашите фирмени магазини идват много чужденци. Даваме им семена от тези чушки и те много се радват, че отнасят парче от България, за да си засадят в тяхната градинка някъде по света,“ хвали се той.