Победителите в изданието „Машина на годината 2020“, част от международното изложение Агритехника в германския град Хановер, бяха наградени пред стотици земеделци, експерти, дилъри и журналисти. Част от международното жури на престижната награда са и сайтовете Агри.БГ и Трактор.БГ.

Тазгодишното издание връчи награди в 15 категории. Номинирани бяха 48 машини - от трактори и комбайни, през инвентар, техника за оран, сеитба и засаждане, растителна защита до електроника. Сред ключовите фактори, при избора на най-добрите машини, бяха техния иновационен характер, реалната печалба, донесена на фермера, при използването на машината и подобряването на ефективността на стопанството.
 
Ето пълният списък на победителите в различните категории машини:

Категория 1: Комбайн: Claas Lexion 8000 & 7000

снимка: © Machine of the year

Комбайните Claas Lexion 7000 и 8000 Hybrid са оборудвани с новите устройства за вършитба, наречени APS Synflow Hybrid. Тези машини са проектирани да се задвижват автономно. И двата модела разполагат с по-тиха кабина, заедно с още новости за комфорта на операторите. 

Това, което наистина отличава новите комбайни Lexion, са системите за вършитба. За сериите Lexion 7000 и 8000 APS Synflow Hybrid системата за вършитба има ускорен метод за кръстосано въртене, с остатъчно аксиално разделяне на зърното. 

Категория 3: Комбайн за фураж: Claas Jaguar 900

снимка: © Machine of the year


С хидравлична предварителна компресия, нов цилиндър за рязане и интелигентно пълнене на фуражните ремаркета, серията JAGUAR 900 се възползва от редица практически функции, които подобряват работата му. 


Категория 4: Трактор L: John Deere 7R

снимка: © Machine of the year


Тракторите John Deere серия 7R вече доказаха икономичната си ефективност на DLG тестовете, както и чрез многото участници в програмата за горивна ефективност на компанията в различни страни. Тази концепция се разширява и с новия връх на гамата - 7R 330, с изгодното съотношение между мощност и тегло от само 30 кг/к.с., това е допълнителен плюс върху производителността, ускорението и разхода на гориво.

Тракторите са налични с избор от трансмисии безстепенна AutoPowr или Powershift e23 и са универсално приложими, както за множество транспортни приложения, така и за дейности със силоотводния вал като например тороразпръскване, сеитба, балиране или косене. 

Категория 5: Трактор XL: Fendt 900 Vario

снимка: © Machine of the year


С новата серия трактори Fendt 900 Vario, производителят стартира изцяло нова иновация, която отново поставя напълно нови стандарти в най-високия клас на производителност. Новите модели са съобразени с индивидуалните изисквания на големи ферми и изпълнители по целия свят. Многобройни технически акценти, богат пакет за свързаност, сравнително ниското тегло и мощен нов дизайн позволяват в световен мащаб и многостранна употреба. 


Категория 6: Среден клас трактори: Massey Ferguson 6700 S

снимка: © Machine of the year

Тракторите от серия MF 6700 S са базирани на доказаната серия MF 6600 и отговарят на най-новия стандарт за емисии Tier 4 Final. С диапазон на мощност от 120 до 200 к.с., тези професионални машини осигуряват неповторимо съотношение мощност / тегло и отлична маневреност. Най-мощният 4-цилиндров трактор в света, MF 6718 S, с мощност до 200 к.с., поставя нови стандарти в този клас. В допълнение MF 6700 S се предлага с иновативни функции като чисто новия сензорен екран Touchstar 5, нови опции за AutoGuide, опции за LED осветление и ключови подобрения в детайлите за по-голяма безопасност на потребителите. 

Категория 7: Компактен клас трактори: Lindner Lintrac 130

снимка: © Machine of the year


Lintrac съчетава най-новата си технология, с лесна и практически ориентирана работна концепция от производителя. 


Категория 8: Растителна защита: Lemken Selbstfahrspritze Nova

снимка: © Machine of the year

Разработването на нова самоходна машина е допълнителна стъпка в разширяването на технологията за растителна защита на културите. Lemken се стреми да покрие всички очаквания на фермерите, като предоставя това достъпно решение.


Категория 9: Транспорт и логистика: Joskin X-trem Güllefass

снимка: © Machine of the year

Joskin X-TREM е идеалното допълнение на всяко едно професионално стопанство. Шасито на мапината е 760 мм широко, което позволява към машината да се монтират широки гуми. 


Категория 10: Обработка на почвата: Kverneland 6300 S Variomat

снимка: © Machine of the year


Kverneland представя ново поколение плугове с добре познатите и доказани стойности на марката: здравина, лекота на използване и висока производителност. Новото поколение плугове Kverneland 6300 S Variomat са разработени като логичното продължение на многократно награждавания Kverneland 2500 i-Plough. 

Категория 11: Сеитба и засаждане: Väderstad Tempo V WideLining

снимка: © Machine of the year

Иновативна сеялка Tempo WideLining е първата машина в света, която разполага със система, позволяваща на фермера да разпръсква течен тор в царевица, без да се налага да намалява общия потенциал за добив на полето.

Категория 12: Реколтиране: Grimme Evo 280

снимка: © Machine of the year

Комбайнът на Grimme за картофи EVO 290 с бункер от 9 тона и два сепаратора, както и AirSep, е чудесно решение за специализираните земеделци. Машината разполага с 8 тона бункер и 3 сепаратора. Комбайнът е перфектен за събиране на реколтата и опазване на почвата, в комбинация с високи нива на ефективност.

Категория 13: Косачка: Pöttinger NOVACAT ALPHA MOTION PRO

снимка: © Machine of the year

Косачките NOVACAT са символ на първокласно качество на косене, плавна работа и стабилност.

Косачките от тази серия са с централно шарнирно окачване и олекотена конструкция. Оборудвани са с регулируеми шенкелови болтове и щифтове, което позволява адаптирамето им към всеки тип трактор. Наличното агрегатиране е към 3-точкови навесни сиистеми от категория I и II. Високоефективната трансмисия, ъглово разположеният кардан, фракционният съединител и съединителят за свoбоден ход правят така, че машината да работи безшумно и да е предпазена от наранявания.

Категория 14: Електронни решения: John Deere, Claas, 365 FarmNet, CNH Industrial Data Connect

снимка: © Machine of the year


Категория 15: Балировачка: New Holland Big Baler 1290 High Density и Case IH LB 436 HD

снимка: © Machine of the year

 

снимка: © Machine of the year


Категория 16: Изборът на публикатаFendt 900 Vario

снимка: © Machine of the year

Fendt 900 Vario стана и машина на годината при избора на публиката. Това е поредната награда за трактора.