Тази година цените на гръцките агнета започнаха от 5-6 евро на кг на дребно. Ниската цена е обусловена от прогнозата за по-слабо потребление предвид въведените в страната мерки за борба с коронавируса. С наближаването на Великден средната цена се повиши до 8,00-8,50 евро на кг, като достигна нивата от миналата година, информират хора от бранша, пише гръцкият сайт Agrocapital.

Испания компенсира овцевъди и козевъди до края на извънредното положение

Самите животновъди са получили средно 1,70-2,00 евро на кг живо тегло и 3,50-4,20 евро на заклано животно.

В последните дни на Страстната седмица цените на агнешкото в Гърция сериозно са повишиха. Най-сериозен ръст е отбелязан в последните 24 часа преди Великден.

В събота цената достигна 9 евро за кг, като 20% от потребителите са останали без агне на трапезата.

През празничните дни са били регистрирани и цени, които са достигнали огромна печалба от 14 евро на кг, докато властите уверяват, че контролират ситуацията, провеждайки интензивни проверки в магазините.

Сигурно е едно, казват гръцките медии – от по-високата пазарна цена са спечелили не производителите и потребителите, които до последно преследваха по-ниска цена на великденската трапеза, а търговците. Те се оказаха с пълни джобове, тъй като месарите и супермаркетите отново предпочетоха посредниците пред директното купуване на агнета от местните животновъди.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Разрешава се на фермите да колят и продават агнета на място

Преди Великден: Застрашено ли е българското агнешко?

Производители призовават: Да спасим българското мляко