Държавен фонд “Земеделие”  (ДФЗ) търси да назначи над 20 експерта към две дирекции - „Договориране по прилагане на мерки за развитие на селските райони“ и „Оторизация на плащанията по прилагане на мерки за развитие на селските райони“.

От 8 ноември се подават заявленията за Ковид мярката

Част от отговорностите на експертите ще бъдат разглеждане и оценка на заявленията за отпускане на финансова помощ по мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), както и извършва предварителна оценка на проектни предложения, подадени чрез ИСУН.

За целта се търсят хора с завършили бакалавърска степен в някое от направленията: педагогически науки, хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, природни науки, математика и информатика, технически науки, аграрни науки и ветеринарна медицина, сигурност и отбрана.

Именно това изискване продиктува в нас различни въпроси, от рода на: Означава, че специалисти по отбрана, например, ще оценяват проекти за над 400 млн. евро по ПРСР? Защо не се търсят икономисти за подобни отговорни позиции? Как един педагог, например, ще “извърши проверка на икономическата жизнеспособност на представените в проектното предложение данни по мерките от ПРСР”, ако няма такова образование?  Защо ДФЗ предпочита експертите им да са завършили бакалавър, а не магистърска степен, каквото е едно от изискванията за заемане на длъжност в земеделското министерство?

Срокът за подаване на документи е съответно 10 и 11 ноември 2021 г.

Все пак има и нещо позитивно. Едно от изискването към кандидатите е владеенето на английски език или друг работен език на ЕС и компютърната грамотност. Освен това е предвиден практически изпит и интервю, преди новият кадър да бъде одобрен за позицията. 

Въпреки това обаче публикуваните обяви за назначаване на кадри в ДФЗ приковаха вниманието на бранша. Много от земеделците започнаха също да задават въпроси като - как назначаването на подобни хора без правилна квалификация ще гарантира на сектора компетентност, справедливост и промяна в развитието на земеделието в нашата България?

От бранша изразиха и възмущението си пред Агри.БГ към ръководството на ДФЗ, като коментираха, че “най-вероятно отново се залагат подводни камъни”. Някои от организациите в сектора дори предлагат "кандидатите за различни позиции в МЗХГ и ДФЗ да се приемат през системата ИСУН, за да има прозрачност, а не да се дават лично на някой си, които да прави "подбор" и да замита под килима неудобните", коментират от бранша.