Нов Закон за виното и спиртните напитки беше приет от народните представители на първо четене в сряда. 

Лозарите искат повече преки плащания за сектора

Актът урежда урежда условията, реда и търговията на грозде, предназначено за производство на вино и лозаро-винарски продукти, информира БНР. 

Новият закон, внесен от правителството, е изготвен от аграрното министерство и министерството на икономиката, като е свързан с изпълнението на препоръки от страна на Европейската комисия. Законът регулира статута на лицата, които произвеждат и предлагат винено грозде, лозаро-винарски продукти, както и плодови вина и оцет. 

Очакванията на вносителите са чрез закона да се насърчи и да има повече прозрачност и конкуренция на пазара при производството на спиртни и винени напитки и край на нелоялните практики.

От друга страна възникнаха опасения, че изместването на контрола от агроведомството към министерството на икономиката, ще доведе до проблеми, тъй като в него не работят компетентни професионалисти и лаборатории. 

Председателят на комисията по земеделие в парламента Мария Белова заяви, че между първо и второ четене ще бъде внесено предложение контролът по Закона за виното и спиртните напитки да остане в ресорната изпълнителна агенция, чийто принципал е министерството на земеделието.