Представители на различни браншови организации разговарят със служебния премиер Стефан Янев за най-належащите проблеми на земеделските производители. Оказва се обаче, че не всички сектори ще могат да вземат думата.

Браншът иска спешна нотификация на мярка COVID-19 за всички сектори

По информация на Агри.БГ на срещата присъстват Симеон Караколев (НОКА), Тодор Джиков (НАК), Николай Колев (СДО), Божидар Петков (БАМ-Я), Костадин Костадинов (НАЗ) и Стоилко Апостолов (Фондация "Биоселена"). Къде обаче са представителите на говедовъдния сектор?

„Опитах се да вляза, но не присъствах в списъка. Дори уверението на земеделския зам.-министър Крум Неделков, че ме познава, не свършиха работа. Ясно е, че има протокол, който трябва да се спазва, но имах думата на колеги, че ще бъда допуснат“, коментира за Агри.БГ Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България.

На разговора с премиера не са били поканени също Националният съюз на говедовъдите в България и Обединени български животновъди. „Кой организира тази среща в крайна сметка?“, питат пренебрегнатите животновъди.

„Нима ние, едрите животновъди, не страдаме от сушата, високите сметки за ток, поскъпналите фуражи, трудната реализация“, пита реторично Чуканов.

Това, за което настояват браншовици в Министерския съвет, е да се върнат онези 840 млн. лв. за земеделие в Плана за възстановяване и устойчивост, спешно да се актуализира бюджетът на земеделското министерство и незабавно да се пусне нотификация на мярка COVID-19, тъй като парите по de minimis са изчерпани.