Багери за добив на въглища са навлезли в частни земеделски земи край пернишкото село Дивотино без съгласието на собствениците, съобщи бТВ.
 
 
Десетки декари обработваеми земеделски земи се унищожават всеки ден, а местните хора излязоха на протест срещу беззаконието. Те се притесняват също от шума, взривовете за добив на въглища и замърсяването на въздуха в района.
 
Собственик на земя в района казва, че багерите са започнали да копаят без предупреждание. Станислав Станков, директор на дирекцията за концесиите в Министерството на енергетиката заяви, че фирмата действително има концесия, която предоставя правото за добив на въглища в района, но не предоставя автоматично права върху земите.

„Не сме официално сезирани по отношение на Закона за опазване на земеделските земи“, допълни той.

Областният управител на Перник Ирена Соколова уточни, че концесионерът е длъжен първо да поиска промяна на предназначението на земеделските земи, но това не е направено.
 
Затова е издадено наказателно постановление на фирмата „Мин Индъстри“, като тя е поканена да си го получи. След връчването на постановлението Министерството на енергетиката може да преустанови дейността на фирмата концесионер.
 
Фирма „Мин Индъстри“ ЕООД е регистрирана през 2012 г. Неин едноличен собственик е Петър Методиев Николов, а капиталът й е 2 лв., показват данни в Търговския регистър.