Дали в Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) работят без проблеми, не знам. Това, което ние установяваме, са пропуски при проверките на място, коментира Лъчезар Спасов, директор на Изпълнителната агенция „Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове“, за Mediapool.

Промени в закон заради нарушения по ПРСР

След скандалите напоследък със злоупотреби с еврофондове и последвали арести и оставки, редно беше да се запитаме кой контролира работата на ДФЗ и как се изразходват парите за земеделие по европейските програми. В публичното пространство възникнаха и въпроси относно акредитацията на Фонда и ефективния контрол на проектите по ПРСР.

Какво прави Изпълнителната агенция „Сертификационен одит на средствата от Европейските земеделски фондове“?

Това е независим сертифициращ орган, който контролира дали правомерно се използват средствата от два фонда – Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. Средствата от първия се отчитат пред Европейската комисия (ЕК) всеки месец, а от втория – на всеки три месеца.

Директорът на сертифициращата агенция се назначава от премиера, а бюджетът й се води към Министерството на земеделието. Тя започва работа през 2016 г., като преди това нейната дейност се е изпълнявала от частни одитори.

Всяка година до 15 февруари сертифициращият орган трябва да изпрати своя годишен доклад до ЕК и до Министерството на земеделието. На базата на този доклад евродепутатите решават да възстановят онази част от декларираните средства, за която получава гаранция, че са похарчени по правилата.

Може ли ЕК да отнеме акредитацията на ДФЗ?

Според Лъчезар Спасов това няма как да се случи. За да подкрепи думите си, той хвърля повече яснота върху работата на Фонда. Разплащателната агенция е акредитирана през 2006 г. от министъра на земеделието. Нейният надзор е поверен на сертифициращия орган. Докладите на този орган са онзи фактор, който може да накара ресорният министър да отнеме акредитацията на Фонда или да я постави под условие до 12 месеца.

До момента само веднъж ЕК е поискала от земеделския министър да постави акредитацията на ДФЗ под условие за 6 месеца. Това се е случило през 2008 г., когато евродепутатите са намерили пропуски в административния капацитет и информационната система на Разплащателната агенция. Взети са необходимите мерки, след което акредитацията е била върната.

Спасов обяснява, че се следва стриктна процедура по регламент. Ако има предпоставки за отнемане на акредитация, министърът е длъжен да го направи. Тук няма място за субективна оценка. Решението се взима или на база на одиторския доклад, или по искане на ЕК. Според одитора към момента няма основания това да се случи.

През какви етапи минава одитът на ДФЗ?

Първо се проверява дали Разплащателната агенция спазва критериите за акредитация. В момента се проверява 2019 г., а за предходните три години не са открити нарушения. Критериите са в 4 групи – вътрешна среда, контролни дейности, информация и комуникация, мониторинг. Във всяка от тях има подгрупи.

Следват извадки по двата земеделски фонда и тестове на контрола. Завършва се с извадка на конкретни проекти, които тази година са над 100, за проверка на място и одит на отчетите. Към момента сертифициращият орган е откривал нередности главно при проверките на място. 

Одитор: „През 2018 г. сме проверили един проект на Миню Стайков по Лозарската програма за изграждане на лозови насаждения. Не сме установили изкуствено създадени условия.“

Едни от най-често срещаните пропуски, които одиторите виждат, са че активите не се ползват по предназначение, че за дадено насаждение не се полагат необходимите грижи, че има разлики в измерванията при директните плащания.

Какво се случва след арестите във Фонда и скандалите с къщите за гости по ПРСР?

Земеделският министър Десислава Танева е възложила на сертифициращия орган да провери системата на управление и контрол на ДФЗ, които държавните служители правят в мониторинговия период на проектите. Става дума за онези 5 години след изпълнението на проекта, за да се види дали активите се ползват по предназначение.

Одитор: „Проверихме процедурите на ДФЗ дали осигуряват контрол на сегашните проекти. При изискване от 1–3%, те правят над 20% извадка на проектите, които проверяват. Така че контролът е достатъчно строг.“

Една от препоръките, които сертифициращият орган е дал на ресорното министерство, е да се намали броят на рисковите фактори и те да се концентрират само върху мониторинговия период. Така ще могат да се отсеят най-рисковите проекти за проверка.

А кой контролира сертифициращия орган?

Агенцията подлежи на одит от две места – от службите на ЕК и от Европейската сметна палата. До момента ЕК е проконтролирала методологията, по одиторите работят от 2016 г., и не е имала забележки.

Одитор: „Новият подход в работата на ЕК е одитите да се извършват при сертифициращите органи. До миналата година ЕК проверяваше самата Разплащателна агенция.“

Тази година ЕК е планирала 4 проверки на сертифициращия орган. Първите две са минали. Едната е била свързана с ПРСР, а втората – с Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Финалните доклади не са готови още, но коментарите за работата на одиторите са положителни, хвали се Спасов.