Как всяка държава членка на ЕС реализира своя План за устойчивост, какви цели е заложила в него и колко пари усвоява, вече може да следите онлайн. Публичната платформа на ЕК заработи на 15 декември.

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

В нея може да видите как се движи напредъкът по изпълнението както на Механизма за възстановяване и устойчивост като цяло, така и на отделните национални планове за възстановяване. Любопитно е да се направи сравнение между сумите за всяка конкретна страна.

Към момента са попълнени данните само за 22 одобрени от ЕК национални планове. Те ще бъдат актуализирани, след като още страни получат зелена светлина. Засега България не е сред тях, защото нашият проект бе подаден на 15 октомври и беше върнат за корекции. За сметка на това може да разгледате какво се случва например с плана на Гърция, който е входиран още в края на април и вече е отчасти финансиран.

Междувременно на 2 декември бе публикуван делегираният акт за Механизма за възстановяване и устойчивост, който включва няколко общи показателя за отчитане. Всяка държава членка ще представя доклад за тяхното изпълнение два пъти в годината – до 28 февруари и до 31 август. След това ЕК ще ги актуализира на сайта съответно до април и до октомври същата година.

Според последния вариант на българския План за устойчивост земеделският сектор би трябвало да бъде подпомогнат с 447,3 млн. евро. По него се предвиждат информационни системи за повече прозрачност и контрол, както и прецизно наблюдение чрез програма Коперник, за да се облекчи административната тежест и да се ограничат проверките на място. 

След като не успяхме да защитим идеята, че възстановяването на напоителните съоръжения няма да навреди на околната среда и те отпаднаха от проекта, коалиционните партньори се споразумяха отново да се анализира възможността поливни системи все пак да бъдат включени.

Междувременно стана ясно, че България ще направи промени в своя Плана за възстановяване. Това обяви премиерът Кирил Петков след срещата си с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, съобщиха от правителствената пресслужба. Той подчерта, че основната задача е да се премахне корупцията, защото тя е една от големите спирачки пред това заложеното в документа да бъде изпълнено.

Този план би гарантирал на страната ни средства, равняващи се на близо 10% от БВП, но, за да бъдат напълно усвоени, корупционните схеми трябва да бъдат спрени. Министър-председателят посочи още, че дори преработването на документа да отнеме две или три седмици, по-важното е работата по него да бъде свършена прецизно, за да се гарантира използването на средствата по най-добрия начин.