След падналата градушка, която унищожи голяма част от реколтата на производители в Пловдивско, а и не само, много от фермерите излязоха на протест. Те протестират заради системата и критериите за обезщетение.

Борси: Слънчогледът вдига високо летвата

Темата за застраховането на продукцията е дълга. Нека обаче я засегнем отново и поговорим за истинските проблеми - такива, каквито са.

“Проблемите са два. От една страна е проблемът със застрахователите и по-точно тяхното некоректно отношение към производителите. Те искат цялата продукция да е на земята, за да платят 100% щета. Но това, че продукцията е повредена и няма какво да я правиш и на кого да я дадеш, не ги интересува”, коментира пред Агри.БГ Димитричка Търпанова - заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз (ДОС).

Другият проблем е с държавната помощ за застраховки.

“Тази помощ е много хубава, но е и много неактуална. В момента таванът на сумите е 500 лв. При пипера, например, разходите по самото засаждане са 500 лв. Така производителите вместо да си направят застраховка за 500 лв., която не им покрива нищо, предпочитат да не го направя, имайки предвид и начина, по който плащат застрахователите”, обясни Търпанова и добави, че помощта трябва да бъде актуализирана.

Нещо важно, което производителите, пострадали от градушката, трябва да вземат под внимание е доказването на добивите, ако нямат 100% щета.

Вижте как да получите обезщетение

“Тези производители, които в момента ще подадат протоколи за 100% пропаднали площи, няма да имат право на обвързано подпомагане. По-тежкият момент е за тези стопани, които имат щета в размер на 70-80%. Те няма да получат от държавната помощ за бедствия и аварии обаче не докажат ли на 100% от масивите добита продукция, няма да имат право и на обвързано подпомагане.

Това основно трябва да се има предвид, защото примерно тези производители, които сега пострадаха, са брали до момента някаква реколта, имали са и някакви продажби. На практика е възможно те да бъдат лишени от обвързано подпомагане, ако не могат  да докажат добива на цялата площ. Тук стигаме пак до чертожниците и до фалшивите фактури. Системата е така направена, че те са в  в безизходица и няма какво да правят”, заключи Димитричка Търпанова.