Актуализацията на държавния бюджет е едно от нещата, в които всички земеделски стопани са вперили поглед, предвид крещящата им нужда от подпомагане заради трудната изминаваща година. След многобройни срещи и поне дузина обещания фермерите обаче може и да си останат само с кривия макарон, през който ще гледат обещаното. 

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

На сайта на Народното събрание е публикуван проектът за актуализация на Закона за държавния бюджет за настоящата 2021 г. В него обаче не се предвиждат пари за земеделие, въпреки сериозната заявка на зам.-министър Крум Неделков пред Агри.БГ, че “се търсят алтернативи за подпомагане на фермерите”.

Минисър Бозуков по-рано през деня на среща със свиневъдните организации "ръководството на министерството се ангажира, при актуализация на бюджет за 2021 г., да направи преценка дали е възможно разработване и нотифициране на нови схеми за държавни помощи, чрез които да бъдат увеличени средствата още в настоящата година". 

“Абсолютно съгласен съм, че животновъдите трябва да бъде компенсирани. Разбирам и тежката ситуация, в която се намират. Затова и търсим алтернативни методи за подпомагането на сектора. От страна на земеделското министерство, нашата идея, е да се опитаме да намерим ресурс по Ковид мерките. Според нас това е възможността за финансиране”, каза Неделков.

Земеделското ведомство вече поиска актуализация на бюджета със 170 млн. лв., но такава беше отказана от Министерския съвет. Последва среща на бранша със служебния премиер Стефан Янев на 16 август. След нея Тодор Джиков от Националната асоциация на картофопроизводителите (НАК) коментира пред Агри.БГ:

Обещаха да се посочи една сума, която да се обсъди с министъра на финансите и да се предостави за актуализация. Впоследствие, в рамките на един месец, да се види с каква сума биха могли да се компенсират земеделците”, сподели тогава председателят на НАК.

От документа, качен в сайта на Народното събрание, става ясно, че актуализация се предвижда за почти всички министерства - за Министерството на труда и социалната политика, за Министерството на здравеопазването, за Министерството на вътрешните работи, за Министерството на правосъдието, за Министерството на регионалното развитие и благоустройството и т.н, и т.н.

Пари обаче за земеделие липсват, въпреки че преди малко повече от седмица, по време на среща в Министерския съвет, вицепремиер Атанас Пеканов лично пое ангажимент към земеделските стопани да опита да намери начин за отпускане на пари за актуализацията на бюджета в земеделието.

Остава обаче надеждата за промяна, тъй като документът е все още във вид на проект и има време. Ще се намерят ли пари за компенсиране на земеделците и откъде ще дойдат те, предстои да разберем.