Броени дни ни делят от момента, в който ще разберем кои са най-добрите трактори на 2020 г. Събитието ще се проведе по време на Агритехника 2019 в Хановер, Германия.

Битката е интересна. В нея мерят сили едни от най-утвърдените компании на световния пазар. Тази година за първи път ще бъде отличен победител в нова категория - Най-добри екологични трактори. Сред финалистите са Fendt e100, New Holland Methane Powered и Rigitrac SKE 50.

Fend e100 Vario беше представен за първи път през миналия ноември на изложението Agritechnica в Хановер. Баварският производител Fendt представи най-новия си модел трактор с електрическо задвижване, с капацитет на батерията 100 кВтч. Батерията се намира под капака, с нейна помощ тракторът разполага с мощност от 67 к.с. По този начин той е подходящ за работа в стопанството, в оранжерията, в гората или на нивата. Електрическият трактор може да бъде зареждан с 400 волта и 22 кВт през CCS щекер. Освен това моделът е оборудван с функция за бързо зареждане.

New Holland Methane Powered е концептуалният трактор с метан, при който дизайнерският екип на CNH Industrial преосмисля стила на машината, с изцяло интегриран дизайн. Кабината осигурява 360-градусова видимост, с 20% увеличение на остъклената площ в сравнение със стандартен трактор. Methane Powered Concept Tractor на New Holland разполага с мощност, използваща новаторска ефективна технология за изгаряне, специално разработена за приложения в селското стопанство от FPT Industrial. 6-цилиндровият метанов двигател NEF осигурява същата мощност и въртящ момент като стандартния си дизелов еквивалент, заедно с до 30% икономия на разходи и около 50% намаление на шума при шофиране. В реални полеви условия концептуалният трактор с метан произвежда поне 10% по-ниски емисии на CO2 и намалява общите емисии с 80%, в сравнение със стандартен дизелов трактор. Неговите екологични показатели допълнително се подобряват, когато се захранват от биометан, произведен от остатъци от култури и отпадъци от енергийни култури, отглеждани във ферми, което води до почти нулеви емисии на CO2.

Rigitrac SKE 50 е с номинална мощност е 50kW (68hp). Тракторът има 80kWh литиево-йонна батерия, която може да работи до пет часа с едно зареждане (в зависимост от естеството на работата, която извършва).

 

В основната категория „Трактор на годината“ сили мерят моделите:

Case IH Magnum 380 CVX Drive

Мощност, висока ефективност, икономичност, комфорт и интуитивно управление. Това са някои от основните качества на новата серия трактори Magnum CVX, чиито флагман – моделът CASE IH Magnum 380 CVX спечели престижната награда „Трактор на годината 2015“. Новият Magnum CVX Drive със своите 5 модела покрива изискванията за тежка работа в големите земеделски стопанства. Двигателите са 6 цилиндрови, Hi-eSCR, с работен обем 8,7 литра и максимална мощност от 320 до 435 к.с. ( с електронна система за управление на двигателя).


Claas Axion 960 Terra Trac

Моделът AXION 900 с TERRA TRAC на CLAAS е първият полуверижен трактор с пълно окачване. Германската земеделска общност (DLG) призна достойнствата на тази концепция, като й връчи сребърен медал на Агритехника. Прототипът на AXION 900 с TERRA TRAC съчетава предимствата на верижните трактори по отношение на теглителна сила и щадене на почвата с комфорта за водача при стандартните трактори. Независимото окачване на задвижващото колело, наземното колело и поддържащите валяци позволяват на шините оптимално да се адаптират към терена. Въпреки голямата зона на контакт AXION 900 с TERRA TRAC е много по-тесен от трактор с широки или двойни гуми. Амортисьорите осигуряват високо ниво на комфорт на водача при скорост до 40 км/ч. 


McCormick X7.624 VT Drive

McCormick X7 VT-Drivе е разпознат в цяла Европа като много добър трактор - ефективен, комфортен и производителен. С увеличена до 240 к.с. мощност на двигателя финалистът в конкурса представлява най-високата производителност на серията X7.6 VT-Drive. Оборудван с 6-цилиндров, 24-клапанен, 6,7-литров двигател Beta Power Fuel Efficiency Tier 5, McCormick X7.624 развива максимален въртящ момент със системата Power Plus, която гарантира максимална мощност и производителност, съчетани с икономии на гориво, по-малко износване на трактора и щедра резерва от 36% въртящ момент.


Valtra N 154e Versu

Новата N серия е най-мощният четирицилиндров трактор в света. Неговият AGCO Power – Tier 4 Final двигател предоставя до 185 конски сили мощност и 730 Nm въртящ момент. Новата кабината на четвъртото поколение N серия трактори е подобна на тази на новата T серия. Кабината предлага отлична видимост във всички посоки ( с до 6,5 квадратни метра остъклена площ ) и е изключително обезшумена ( < 70 db ) .


Fendt 942 Vario

Fendt излезе на пазара на селскостопанска техника с новата си серия 900 Vario. Големите трактори имат за цел да определят стандартите в класа на върхова производителност. Те идват да покрият индивидуалните изисквания на клиентите. Новият топ модел, Fendt 942 Vario развива транспортна скорост до 60 км / ч. Той е с ниско тегло без товар от 11,7 тона и интегрираната система за регулиране на налягането в гумите VarioGrip. Всичко това го прави  идеален за работа като основна машина. Всички модели от серията се предлагат оборудвани с изцяло нов 6-цилиндров двигател MAN, специално разработен за Fendt.

При специализираните трактори финалистите са четири, по един представител на New Holland, Massey Ferguson, Same и Carraro.

New Holland T 4.110 N

Ключовият приоритет за New Holland е комфортът на оператора. Това може да се види и в изключителния дизайн на новата T4 N серия трактори. Създадени с мисъл за оператора, с оптимално разположение на уредите за управление съчетано с изцяло нова конзола за управление. Вибрациите и шумът при работа са минимализирани многократно така че да се гарантира комфортната работа на оператора. Тракторът може да бъде модифициран, спрямо нуждите на клиента - задвижване само на задната ос (2WD) или на всички колела (4WD). Серията T4 N се предлагат със система 4WD SuperSteer за малък радиус при завиване.


Massey Ferguson 3709 Alpine

Massey Ferguson обяви, че ще пусне на пазара три нови трактора под 100 к.с. Те са продължение на серията 3700, която стартира през 2017 година. Моделите от 3700 AL са със 75 к.с., 85 к.с. и 95 к.с. и всички имат 24 × 12 мощност трансмисия с двускоростен превключвател на задвижването. И трите версии използват един и същ 3,4-литров четирицилиндров двигател, който има 600-часов сервизен интервал. 


Same Frutteto 100 Active Steer 3

Серията Frutteto CVT е най-новото предложение на марката, което ще даде възможност на собствениците на тези трактори да се възползват от най-новите селскостопански решения в управлението на лозята и овощните градини. Всички трактори от новата серия Frutteto CVT (от 88 до 113 к.с.) се задвижват от двигатели FARMotion, отговарящи на стандарта IIIB. Машините са както с 3-, така и 4-цилиндрови варианти за двигател. Интересното е, че и в двата варианта се предлага 88 к.с. мощност.


Carraro Tractors V75

Най- новата компактна серия трактори от Carraro се представят с уникален модел V75, който отговаря на взискателните изисквания на винопроизводителите. С минимална ширина от 1 метър, той е идеалното средство за работа сред лозовите масиви, засадени в много тесни редове. Компактният V75 се характеризира с висока маневреност в края на реда, като допълнение получава много по-голямо сцепление и стабилност при теглене на товари, спрямо неговите конкуренти на пазара.

 

 

В друга категория са универсалните трактори. Победителят ще бъде излъчен измежду Fendt 314 Vario Profi +, Kubota M4072, New Holland T 5.140 Dinamic Command, Steyr 4130 Expert CVT и Valtra A 114 HiTech 4.

 

Fendt 314 Vario Profi +

Новото попълнение към серията Fendt 300 Vario - най-добрият модел Fendt 314 Vario - има още по-голяма мощност, благодарение на  иновативната си концепция. Тракторът е още по-мощен. Серията 300 вече разполага с 12  инчов терминал, с включени всички асистиращи системи като Fendt Guide Contour Assistant, SectionControl и VariableRateControl. Новият Fendt 314 Vario разполага с изцяло нова работна концепция, FendtONE и още по-голям дисплей. Fendt 314 Vario отговаря на европейските норми за емисии, етап V.

 

Kubota M4072

Kubota M4002 е перфектният универсален трактор за нуждите на сектор селското стопанство. Благодарение на надеждната и доказана технология, можете да разчитате на M4002 при всякакви условия. Модерните 4-цилиндрови двигатели на Kubota осигуряват високи нива на мощност. Напълно синхронизираната трансмисия, с опция за превключване на захранването, позволява плавно превключване.

 

New Holland T 5.140 Dynamic Command

New Holland Agriculture разшири серията T5 с новата гама T5 Auto Command ™, като се отличава със своята променлива трансмисия. Новите модели предлагат най-доброто в класа, като комфорт и пространство в кабината, което води до първокласно удоволствие от шофирането, в съчетание с водещи характеристики, производителност и мощност. Новият T5 Auto Command ™ предлага функции за повишена гъвкавост при работа с пасища, почвообработки, транспорт, култивиране и работа във фермата.

 

Steyr 4130 Expert CVT

Новият STEYR Expert CVT е насочен към клиенти, които се нуждаят от високопроизводителен трактор, опакован в компактни размери, с превъзходен комфорт. Четирите модела са от 100 до 130 к.с., трансмисия S-ControlTM CVT, двигател Stage V с HI-eSCR2, хидравлична помпа CLSS със 110 л / мин, преден мост и окачване на кабината, както и просторна кабина. Това са само някои от новите убедителни характеристики на трактора. Машината се предлагат със CVT технология, в сегмента от 100 к.с. 

 

Valtra A114 HiTech 4

Най-голямата новина от финландския производител за 2019 г. е новата трансмисия HiTech 4, представена в два модела от серията A, а именно A104 и A114. Мапините се характеризират като още по-универсални и удобни. Моделът A114 HiTech разполага с 4-цилиндров двигател AGCO Power AWFC, със 110 к.с. Двигателите, съвместими със Stage 4, разполагат с технологията за последващо третиране на SCR, намалявайки вредните емисии, като свеждат разходите за обслужване до минимум. Новата трансмисия 16 + 16R разполага с четири обхвата, с четири стъпки на превключване на силата всеки. Трансмисията е оптимизирана за полеви и фермерски условия, с шест скорости.

 

Агри.БГ и Трактор.БГ ще следят церемонията по връчването на наградите. Очаквайте подробности, директно от Агритехника 2019 в Хановер!