На 18 октомври, 2018 г. ще се състои петият Европейски конгрес на младите фермери. 
 
 
Антон Тотев е българският млад фермер, който ще се състезава в категориите „Най-добър проект”, „Най-устойчив проект” и „Най-иновативен проект”, заедно с други успешни млади земеделски производители от Европа, а Фермер.БГ е медиен партньор на организаторите от българска страна. 
 
Антон е на 26 години и управлява високотехнологична оранжерия с контрол на климата и автоматизирана хидропоника за производство на листни зеленчуци, жива салата и пресни подправки, край Сандански. 
 
Наградата в конкурса ще бъде връчена по време на конгреса на 18 октомври в Брюксел.
 
Конгресът на младите фермери има за цел да популяризира темата за европейското земеделие и развитието на селските региони, поставяйки във фокуса младите фермери и тяхното значение за развитието на сектора.
 
Земеделието е ключов сектор в европейската икономика. Въпреки това, по последни данни броят на фермерите в 27-те държави членки на ЕС е спаднал от 14,5 млн. до 10,7 млн. през последното десетилетие, подобно на броя на младите фермери  (на възраст до 44 г.), които са намалели от 3,3 млн. през 2005 г. до 2,3 млн. днес.
 
 
От първото издание на конгреса през 2012 г. до сега, групата на ЕНП, която е организатор на събитието, и нейните депутати в ЕП показват своята пълна подкрепа за младите фермери в цяла Европа.
 
Последното издание на конгреса, през 2017 г. събра близо 300 участника от 19 държави от ЕС. 
Тогава награда за „Най-добър проект” получи 28-годишният Сандер Тус от Холандия за проекта си „Фермер търси фермер”: платформа, която събира заедно потенциални бъдещи фермери, които не произхождат от земеделски семейства, с фермери, на които предстои пенсиониране и нямат наследник в дейността си. Платформата има за цел да предостави насоки на младите фермери за успешна приемственост извън семейството.
 
Награда за „Най-устойчив проект” беше връчена на 31-годишния Йоханес Бертл от Австрия, който ръководи ферма за млечни продукти, организирана на принципа на “кръговата икономика” с директен маркетинг от фермера към потребителя.
 
Като „Най-иновативен проект” беше отличен този на Беатриз, Фернандо и Вероника Техерина от Испания. Те са мениджъри на Ovino TG - компания, която се намира в малко село - Аутилло де Кампос. Във фермата се отглеждат овце от породата Assaf, като се съчетават семейните традиции с иновативни практики и технологии, с цел да бъде изпълнен поетият ангажимент за интелигентен, устойчив и интегриран растеж.
 
Европейският конгрес стартира като съвместна инициатива на евродепутатите Нуно Мело (Португалия) и Естер Херранз (Испания) в сътрудничество с Португалската асоциация на земеделските производители (CAP) и Испанската асоциация на младите фермери (ASAJA). 
 
 
От 2015 г. българският евродепутат Владимир Уручев е посланик на Европейския конгрес за България и организатор на Националния конкурс за млади фермери, който дава възможност на млади български земеделски производители да представят внедрени иновативни практики в стопанствата си. Антон Тотев получи първа награда в този конкурс и това му дава възможност да участва в конкурса на европейско ниво. 
 
През 2016 г. победителят в Националния конкурс - Петко Симеонов (млад фермер и производител на биологичен мед) успешно представи България в Брюксел и спечели Европейската награда за млад фермер с проекта си за дистанционно управление на пчелни семейства чрез интегрирана ИТ система.
 
Българското участие в Европейския конгрес миналата година бе в лицето на младия фермер Рангел Матански, който представи семейната кравеферма в община Раковски и създадената от него организацията на производители в сектор животновъдство.
 
Успехът на Националния конкурс за млад фермер и желанието на българския евродепутат Владимир Уручев да засили интереса на младите хора към тази благородна професия, доведоха до идеята за създаване на ежегоден Национален форум на младите фермери.
 
Първото издание на Националния форум се проведе в Аграрен университет-Пловдив през април т.г., подчертавайки ролята на младите фермери за обновяване на поколенията в земеделието и за внедряване на новите технологии и иновации в земеделските стопанства.