На 20 май изтече приемът на заявления за така наречената Ковид помощ. По план парите трябва да бъдат по сметките до 15 юни. Дали обаче те ще ви дадат глътка въздух, ви питаме в новата анкета на Агри.БГ.

Гласувайте: Ковид помощта ще ви даде ли глътка въздух?

Както всяко чакане, и това носи своето притеснение. Например какъв процент от кандидатите ще бъдат проверявани и какви документи за доказване на разходи ще им се искат – въпроси, на които дори от ДФЗ до последно не можеха да отговорят, защото чакаха инструкции.

Разбира се, винаги има какво още да се желае от размера на подпомагането, но остава надеждата, че Министерството на земеделието прави разчети за нови 370 млн. лв. извънредна помощ. Толкова ли ще бъдат наистина, за какво ще се дават и какви ще са механизмите за тяхното разпределяне – всичко е в сферата на догадките.

Фермерите все още не могат да се отърсят и от съмнението, че Ковид помощта ще бъде изплатена в срок. Така както някои от тях все още чакат своите плащания по мерки 11, 12 и 13 от ПРСР. „Юни месец стана, краят на кампания 2021 още не се вижда“, недоволства наш читател.

Междувременно, тъй като в края на годината изтича настоящият програмен период, вече е разработен план за действие, с който се търсят варианти за изтегляне на плащания за Кампания 2022, така че да не губим пари по ПРСР. „Първо разплатете 2021 и тогава мислете за 2022“, иронично коментира друг читател на Агри.БГ.

Въпреки известното затишие откъм работни групи и срещи на бранша с ресорното министерство, основни проблеми в отделните сектори продължават да висят. Един от тях засяга въпросната Ковид помощ и станалия вече емблематичен чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

„Стотици животновъди продължават да бъдат със спрени плащания заради „дупки” в регистрацията по чл. 137 още от 2020 г. и 2021 г. Седем месеца след апела ми към Министерство на земеделието да обследва всички подобни случаи няма никакво развитие! Ако не се предприемат спешни мерки, с които да им се помогне, те няма да успеят да получат и подпомагане по тази Ковид мярка“, предупреждава Симеон Караколев, съпредседател на НОКА. 

В социалните мрежи браншовият представител припомня, че в края на 2021 г. няколкостотин животновъди получиха спрените си плащания заедно с предходната Ковид помощ. Други техни колеги обаче заради административни пропуски продължават да бъдат извън списъка на допустимите кандидати, включително по de minimis.

Но да се върнем там, откъдето тръгнахме – за глътката въздух. Дали Ковид помощта е поредната такава, колкото и малка да е тя, докога ще може да я карате така – от глътка на глътка, къде е далновидната политика в земеделието и ясната посока с измерими цели – все въпроси, които висят във въздуха. А докато чакаме някой някога да им даде отговор, поемете си поредната глътка, като се включите в тематичната ни анкета.