Ние ще чакаме пред министерството с тракторите. Такава заявка отправи Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), в ефира на Дарик радио, в случай че министър Бозуков подкрепи в Брюксел обсъждания таван на плащанията в новата ОСП.

План ускорява работата на ДФЗ 

До тържественото откриване на жътвата една част от важните решения за новата ОСП ще бъдат приети, обърна внимание браншовият представител, като сподели, че е получено уверение за присъствието на земеделския министър на празника. "Ние ще бъдем всички от Управителния съвет на асоциацията и ще запознаем министъра с решенията, които сме взели", увери председателят на НАЗ.

Костадин Костадинов: Не може с лека ръка да задраскваш нещо, което е градено 20 години. В служебното правителство има експерти, но по отношение на ПРСР имаме неподготвен човек, който няма грам понятие с практическите условия в страната.

Така представителят на зърнопроизводителите коментира личното мнение на заместник-министър Георги Събев, изразено пред Агри.БГ, че трябва да има таван, който да дава възможност субсидиите да достигат до повече потенциални бенефициенти. “По отношение на таваните министър Бозуков ни увери, че ще се спазва позицията на работната група, която беше сформирана в рамките на ОСП“, каза Костадинов и обясни:

„Ние се борехме да изградим едни устойчиви, развити стопанства и самият пазар определи кои са такива. При този таван, който се коментира в ЕС, говорим за стопанства от 4-5 хил. дка за зърнопроизводство. Когато наложат един таван, една рестрикция, ние какво – ще почнем да разделяме едни стопанства ли?!  Къде ще отидат парите?

Има едно условие преразпределителното плащане да е 10%, където отиват парите от тавана. При него е записано, че могат и да не се прилагат тавани. Колкото и средства да влязат по преразпределителното плащане, те не могат да бъдат по-високи от основното плащане, а то, на база изчисленията спрямо екосхемите, ще бъде 20 лв. На работна група миналата година се прие таванът на преразпределителното плащане да е до 6000 дка. Запознат ли е с всичко това зам.-министър Събев?“.

Костадинов изрази притеснения и относно обсъжданото повишаване на 7% на агроекологичните площи в новия програмен период - 4% угар и 3% други мерки (междинни култури и прочее). „Тук с 2% повишаваме ангажиментът, който трябва да изпълняваме. Представете си на 1000 дка как 7% от тях трябва да са почиващи, непроизводствени площи“, подчерта зърнопроизводителят. Той отправи критики и към необсъдените с бранша условия за „социалната условност“.

Относно решаващата среща за новата ОСП на Съвета на министрите по земеделие в ЕС днес и утре, Костадинов каза, че има натиск от определени държави и организации за политики, които биха ощетили родното земеделие. Обяви и че сектор „Зърнопроизводство“ очаква с повишено внимание да види каква ще е изразената българска позиция в лицето на министър Бозуков.