Стратегическият план е познат до болка. Много правителства работиха по него. Много правителства в момента го плюят, но това е плод на дългогодишна работа. Нещо, което започна преди 3-4 години. Самата грешка по Стратегическия план беше първият анализ, който беше направен, на базата на който се изготви този план. Това каза за Агри.БГ Костадин Костадинов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

ДФЗ плати остатъка за кризисната помощ

"Оттам нататък беше стигнал до едно ниво, дойде предходното - редовно правителство, което обърка всичко. Решиха, че като смениш две запетайки не значи нищо, но то много добре се сменя смисъла. Нямаха никаква практика. Можеш да говориш много красиви думи, но на практика няма как да се случи. Последното служебно правителство тръгва с екшън план да оправя грешки, но нещо, което е сбъркано много, нали знаете как се оправя...?", коментира той.

Костадинов даде пример с агроекологичните мерки и преписани цели пасажи и мерки от Стратегическия план на Франция.

"По отношение на екосхемите първите две години могат да се прехвърлят средства от едно перо в друго. След втората година това не може да се прави. И ще ви дам един пример - първата година се лутаме, влизаме от една екосхема в друга. Втората година влизаме в друга схема и в крайна сметка при преразпределянето на бюджета остава в такива схеми, които са неатрактивни, а с много бюджет; две схеми с малко бюджет, разпределени индикативно и свършва", разясни Костадинов.

Вижте повече във видеото.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg