Проблемът с използването на неоникотиноидите набира скорост. На фона на желанието на „Грийнпийс“ да се забрани използването им, тъй като по думите им пестицидите са вредни за здравето на пчелите, екосистемите и на хората, мнението на зърнопроизводителите обаче е в противоположна посока. Костадин Костадинов, член на Управителния съвет (УС) на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обясни пред Фермер.БГ опасенията си.
 
 
„Новата пролетна кампания предстои, а поради забраната за използване на неоникотиноидите, зърнопроизводителите сме обречени на много големи загуби. Преди месец се проведе среща в Селскостопанската академия. На събитието присъстваха пчелари, браншови организации и съюзи, но и организации, които не са засегнати пряко от сектора. Пчеларите станаха и казаха, че нямат нищо против нас и че между нас и тях има некоректни фермери, които не си затварят пчелите и наши, които пръскат извън регламентираните часове“, каза Костадинов.
 
По думите му в дебата са се намесили хора и организации не толкова зависещи от сектора, които „ходят и разбутват нещата“. 
 
„Миналата година имахме страшно нападение от хоботник. При допустима норма от три на квадратен метър, ние имахме 20. Всичко беше изядено. При това положение поисках от БАБХ да изградят алтернативна система за защита на нашите посеви. Самият хоботник се движи, когато напече слънцето т.е към 10 часа, както знаете тогава ние нямаме право да пръскаме. Единствената алтернатива за нас е обеззаразяването на семената“, обясни зърнопроизводителят.
 
 
Той каза още, че в целия свят никъде не е доказано, че неоникотиноидите са вредни. 
 
„Всички изследвания за вредността на неоникотиноидите на тази среща бяха на база анализи на института в Съсекс, Англия. Нека кажем, че едно е в Англия, друго е в България, а още повече, че тестовете са правени в лабораторна среда. Миналата година имахме временно разрешение за употреба на тези пестициди и проблема за това обеззаразяване беше, че не всички са си сложили табелки. Питам защо е проблем – защото научихте пчелите да четат и няма да ходят там ли? Това е една политика, която изкарва нас, зърнопроизводителите виновни за всичко – за синдром на празния кошер, за студената зима, за храненето на пчелите и т.н“, категоричен е Костадинов.
 
 
Зърнопроизводителят каза още, че от Аграрния университет в Пловдив на срещата са изпратили агроеколог, чиято задача е била да защитава позицията на института. 
 
„Не може кадри от растителната защита, да знаят за какво става въпрос и да изпратят агроеколог, който предлага алтернатива за защита с хормони и гъбички“, размишлява Костадинов.
 
По думите му в момента има пуснати молби към БАБХ да се разреши използването на неоникотиноиди, защото ако това не се случи, зърнопроизводителите ще започнат да внасят незаконно препарати. 
 
„Абсолютно никой няма да си остави продукцията да замине, защото някой от бюрото в София получава пари от някъде си, да защитава чужди интереси. Тези неоникотиноиди тенденциозно имат три забранени неща, а в същото време има други, които са разрешени за въздушно пръскане. Тук вече говорим за търговски интереси на фирмите – европейски, американски и т.н. От всичко това обаче ние ще страдаме“, каза производителят.
 
 
По думите му алтернативата на зърнопроизводителите за момента е контролираното разрешение за използване. 
 
„В Румъния го разрешиха, в Унгария го разрешиха, а ние пак правим чудеса на чудесиите. Проблемът е много голям и ще назрее още, защото за да се разрешат тези препарати за контролирана употреба, ще има едни технологични срокове за подаване за производство и за внос, а ние сме един завод на открито. Ако има утвърден ред, всеки ще го спазва, като знае, че си е закупил нормално и законно препарата, а не се чуди откъде да го внесе“, каза Костадинов.
 
 
Зърнопроизводителят обясни още, че от 2013 г. насам Европейската комисия (ЕК) разрешава използването на неоникотиноидите с дерогация. 
 
„Миналата година в Добричко има пресяти 400 000 декара, всеки си мълчи, от тук нататък ще става все по-лошо. Вредителите не се унищожават и затова стават все повече. Ние предлагаме да се разреши употребата на това, което е пуснато и контролирано. Няма друга алтернатива за този проблем“, сподели той.